The Guardian: Световните цени на храните достигнаха рекордни нива

The Guardian: Световните цени на храните достигнаха рекордни нива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

Световните цени на храните се покачиха през март до най-високото ниво в историята в резултат на стартирането на руската специална военна операция в Украйна, съобщава The Guardian. Според месечния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН цените на растителните масла, зърнените храни и месото са достигнали рекордни нива, което е довело до трето увеличение на цената на храните спрямо същия период на миналата година.

 

The Guardian: Световните цени на храните достигнаха рекордни нива

 

 

Световните цени на храните се покачиха през март до най-високото ниво в историята в резултат на стартирането на руска военна специална операция в Украйна, пише The Guardian, позовавайки се на месечен доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Според този документ цените на растителните масла, зърнените храни и месото достигнаха рекордни нива, което доведе до трето увеличение на цената на храните спрямо същия период на миналата година.

 

Руско-украинският конфликт подкопа износа на ключови стоки от Черноморския регион, който произвежда повече от една четвърт от целия световен износ на пшеница. Военната специална операция допринесе за 17% увеличение на цените на зърното през последния месец, а затварянето на пристанища доведе до ограничаване на износа на пшеница и царевица от Украйна.

 

Руският износ също се забави поради финансови и транспортни проблеми. Световните цени на пшеницата се повишиха с 19,7% през март, а царевицата нарасна с 19,1% до рекордно високо ниво, заедно с ечемика и соргото.

Организацията по храните и земеделието заяви, че тези проблеми вероятно ще продължат, което ще доведе до по-високи цени, по-ниски запаси и несигурност на пазара на пшеница в бъдеще.

 

„Ръстът на цените е най-забележим в страните, където делът на приходите, изразходвани за храна, е най-висок. В тези страни е вероятно най-уязвимите да пропускат хранене, да купуват по-малко питателни храни или да използват други стратегии за справяне, които ще имат дългосрочни последици за тяхното здраве и благополучие“, предупреди говорителят на организацията.

 

Джоузеф Глаубер, старши научен сътрудник в Международния институт за изследване на хранителната политика, отбеляза, че преди конфликта цените вече са били близо до рекордни висоти поради липсата на доставки по света.

Според експерта колебливостта на цените на храните се усеща навсякъде.

 

Държавите, които са били особено зависими от доставките на пшеница от Русия и Украйна, може да се наложи да преминат към доставки на пшеница от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Аржентина.

 

„Много от тези страни са в Северна Африка и Близкия изток, където пшеницата често представлява до 35 процента от общите консумирани калории, а по-голямата част от пшеницата се внася основно от черноморските страни“, подчертава специалистът.

 

Черноморският регион също е основен източник на слънчогледово олио, а ограниченията за износ повишиха цените с почти една четвърт от февруари насам. Повишиха се цените и на палмовото, соевото и рапичното масло поради повишеното търсене, пише вестникът.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа