Русия задейства стратегическия комплекс РЕБ в войната в Украйна

Русия задейства стратегическия комплекс РЕБ в войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

На 15 април в Русия бе отбелязан Деня на специалиста по радоелектронна борба в Русия. Поздравления получиха и войниците на въоръжените сили на РФ, обслужващи системите за радиоелектронна борба по време на специалната операция в Украйна.

 

Русия задейства стратегическия комплекс РЕБ в операцията в Украйна

 

В бойните действия на територията на Украйна се използват руски системи за радиоелектронно потушаване на противника «Москва» и «Красуха-4С». Те се занимават с търсене и идентифициране на различни въздушни цели, включително бойни дронове на украинската страна. Предприема се и противодействие на бордовите радари на самолетите.

 

Специално място заема стратегическият комплекс «Мурманск-БН», способен да действа на разстояние до 5000 км (според някои източници до 6000 км). Комплексът е способен да открива радиовръзки и да създава смущения в радиосвързващите линии в оперативно-стратегическите и оперативно-тактическите командни звена на противника.

 

Според военнослужещите по време на спецоперацията комплексът за стратегическа радиоелектронна борба се оказа най-добрият, функционирайки безотказно при всякакви метеорологични условия. Основната цел на комплекса е да прикрива сухопътните сили от атаки на самолети на Въоръжените сили на Украйна и операции за радиолокационно разузнаване.

 

«По време на операцията бяха открити 12 комплекса «Байрактар», ние ги потушихме и комплексите не можаха да нанесат целенасочен удар по нашите групи», заяви командирът на ротата Артьом по време на демонстрация на комплекса.

 

Общо от началото на спецоперацията руските части са унищожили 448 дрона на въоръжените сили на Украйна.

 

Петя Паликрушева

 
 

Станете почитател на Класа