El País: Заради Украйна ще пострада целият свят

El País: Заради Украйна ще пострада целият свят
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Европа има забавяне на икономическия растеж, пише El País. Според ОИСР тази тенденция е свързана със събитията в Украйна, както и с несигурността, дължаща се на пандемията.

 

Превод от El País:

 

El País: Заради Украйна ще пострада целият свят

 

 

Икономиката на водещите страни от Стария свят беше върната назад. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) вижда признаци на забавяне в Европа, активността в еврозоната изостава с 0,17% през март спрямо февруари, въз основа на водещи обобщени данни, публикувани в понеделник. Забавянето на икономическия растеж се свързва със ситуацията в Украйна, както и с несигурността поради пандемията.

 

„Има загуба на инерция на растеж в Европа“, отбелязва ОИСР.

 

През последните месеци забавяне на икономическия растеж се наблюдава в Германия (-0,13% през март), Франция (-0,25%), Италия (-0,23%), Великобритания (-0,28%) и Испания (-0,61 %). Ако погледнете икономическия растеж в Испания месец по месец, можете да видите, че негативната тенденция започна през ноември миналата година и оттогава продължава да се засилва. Към това можем да добавим и прогнозите на водещите изследователски центрове, които намалиха с три пункта оценката за ръста на БВП на Испания през 2022 г.

 

„Очаква се инерцията на растежа да бъде загубена, тъй като доверието на потребителите намалява и инфлацията се повишава“, добавя ОИСР.

 

В същото време от организацията предупреждават, че този показател трябва да се тълкува с повишено внимание. Както отбелязват всички организации, които в момента издават своите прогнози, оценките зависят от това как ще се развие руската спецоперация.

 

Щетите за икономиката могат да бъдат по-големи или по-малки в зависимост от продължителността и интензивността на конфликта.

 

Все още има несигурност относно коронавируса и възможната поява на нови негови варианти, които ще попречат на възстановяването и повторното отваряне на икономиката след мрачния период на санитарни ограничения.

 

Страните от ОИСР извън Европа са в устойчива възходяща тенденция.

 

Те включват САЩ, Япония и Канада.

 

Развиващите се страни като Индия и Китай също отбелязват силен растеж.

 

От своя страна в Бразилия тази тенденция не се наблюдава, има значително забавяне на икономическия растеж. Сред латиноамериканските страни от ОИСР спадът в Чили беше неочакван. Март бе белязан от спад от 0,48%.

 

В средата на март ОИСР публикува първите оценки за въздействието на руската операция върху икономиката.

 

Организацията подчерта, че ситуацията все още е неясна и всичко зависи от продължителността на операцията, но световният БВП ще загуби поне един процентен пункт. В еврозоната загубите може да са още по-големи – 1,4 пункта – поради близостта и по-голямата енергийна зависимост на тези страни от Русия.

 

Организации като МВФ очакват украинската икономика да се свие с една трета, докато Световната банка повиши прогнозата си за спада на БВП на Украйна в неделя и предположи, че той ще падне почти наполовина.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа