Глобална мистериозна епидемия от хепатит при деца

Глобална мистериозна епидемия от хепатит при деца
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2022
  • Share:

Мистериозното чернодробно заболяване, което е заразило деца в дузина страни по света, достигна до Азия, като се съобщава и в Япония.


Канадската агенция за обществено здраве съобщи, че разследва съобщения за тежък остър хепатит с неизвестен произход при малки деца. То не разкри нито броя на случаите, нито тяхното местоположение.


Досега в света са съобщени 190 мистериозни случая на остър хепатит при деца, като 140 от тях са в Европа, предимно в Обединеното кралство (110 случая). Други случаи са открити в Израел и в Съединените щати. Седемнадесет деца се разболяха дотолкова, че се нуждаеха от чернодробна трансплантация.


Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ заявиха в национален здравен сигнал миналата седмица, че първите случаи в САЩ са идентифицирани през октомври в Алабама. Първите случаи в Обединеното кралство бяха регистрирани през януари.


В събота Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е докладван поне един смъртен случай във връзка с епидемията. Здравната агенция на ООН съобщи, че случаите са докладвани при деца на възраст между един месец и 16 години. СЗО не съобщи в коя страна е настъпила смъртта.


Хепатитът обикновено се причинява от един от няколкото заразни вируса на хепатит, но те не са открити при засегнатите деца. Жълтеница, диария и коремна болка са сред докладваните симптоми.


Една теория, разследвана от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, е, че липсата на излагане на обикновения аденовирус – който обикновено причинява стомашни разстройства и настинки – по време на пандемията на коронавирус е довело до по-тежко заболяване сред децата. От 53 случая, тествани в Обединеното кралство, 40 (75%) показват признаци на аденовирусна инфекция.


Заболяването се е появило при преди това здрави деца.

Станете почитател на Класа