Мъск превзе Twitter - какво предстои?

Мъск превзе Twitter - какво предстои?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2022
  • Share:

Миналия петък Европейският съюз временно се съгласи с най-обширната интернет регулация за едно поколение. Законът за цифровите услуги или DSA ще принуди най-големите онлайн платформи да бъдат прозрачни относно дейността си и да оценяват и смекчават вредите, които техните продукти могат да причинят. И това е само началото. Правителствата по света са насочени към регулиране на Големите технологии. Това е достатъчно голям проблем за милиардерите, собственици на други платформи.


Не е известно дали Мъск е отчел предстоящите регулаторни промени. Така или иначе, Twitter е глобална платформа, в която клишето „първа поправка" ще се изправи срещу някои трудни реалности. Едната е, че правителствата очакват компаниите да контролират своите платформи, за да се справят с всичко - от незаконното (терористично съдържание, експлоатация на деца) до „ужасното, но законно" (реч на омразата, изборна дезинформация, чуждестранни манипулации). Другата е, че за да може Twitter да бъде широко използваем – всъщност, за да преследва заявената си цел да служи на обществения разговор – той се нуждае от правила за ограничаване на расизма, антисемитизма, ислямофобията и друго грозно съдържание, което не е просто ужасно за потребителите, а е специално предназначено да прогони маргинализираните общности от платформата.


Изборът за Мъск е: да удвои своята лесна теория за онлайн свободата на словото и да направи платформата неприятна както за потребителите, така и за правителствата, или да признае, че времената (и Twitter) са се променили и той се нуждае от подход, който максимизира стойността на платформата за всички, потребители и общество.


Повече от десетилетие хората по света започнаха да разчитат на услугата за микроблогинг на Twitter, сякаш това е глобалният градски площад. Въпреки че платформата със сигурност има своя справедлив дял от проблеми, екипите за политика и безопасност на Twitter направиха значителни крачки през последните години за подобряване на потребителското изживяване.


Но потребителите имат право да се притесняват за покупката на компанията от Мъск. Той е направил множество косвени препратки към свободата на словото в платформата, но минималните му разработки за това какво означава това за него са били в най-добрия случай противоречиви. Мъск нарича себе си „абсолютист" на свободата на словото, но подчерта желанието си да победи спам ботовете на сайта. Това вероятно ще изисква от потребителите да представят някаква идентификация, което ефективно прекратява реалната анонимност в платформата и създава рисково положение за много потребители по света, които може да са предпазливи относно предаването на личния си номер на платформа, която изпълнява правителствените искания за данни.

 

Международните потребители трябва да бъдат предпазливи: Мъск заяви, че „очевидно Twitter или който и да е форум е обвързан от законите на страната, в която работи". Макар и вярно на пръв поглед, това пренебрегва дългата история на Twitter на агресивна борба в съда за защита на правата на свободата на словото на своите потребители и отказ от законови искания за премахване на съдържание, когато се счита за несправедливо.


Ако Мъск запази опитните екипи на компанията и се научи да слуша експертите, Twitter може да се оправи. Но ако той продължи да работи със същото ниво на високомерие, което го доведе дотук, може би е време да започнем да си търсим нов онлайн дом.


Twitter има дългогодишна политика, позволяваща на потребителите да работят под псевдоним. Политиките на Twitter, благоприятстващи анонимността, позволиха на членовете на много маргинализирани групи да използват платформата по начини, които никога не биха могли, ако от тях се изискваше да публикуват под истинските си имена. Това са политическите дисиденти по света, жертвите на домашно насилие и много други.


Мъск включи „удостоверяване на автентичността на всички хора" като една от целите си за подобряване на Twitter, но не уточни как Twitter ще постигне целта си. Може би удостоверяването би означавало технология – като CAPTCHA – която не изисква разкриване на идентифицираща информация. Или Twitter може да предложи на всички потребители възможността да имат потвърдени акаунти, но все пак да позволява псевдоними, които не потвърждават самоличността. Много по-обезпокоителен начин би бил да се изисква от всички потребители да удостоверят самоличността си. Докато Twitter измисля как планира да удостовери автентичността на всички хора, надявам се, че ще има предвид предимствата на анонимността за толкова много хора.


Придобиването на Туитър от Илон Мъск е емблематично за Америка през 2022 г.: нация, доминирана от плутократи, чиято свобода не е ограничена от закони или изравнителна сила.


Мъск има страхотна възможност. Въпреки че е най-важната интернет платформа за политици, известни личности и журналисти, Twitter никога не е постигнал финансовия си потенциал и има кумулативна нетна загуба от самото начало. Не знаем дали Мъск ще направи Twitter по-добър, но фактът, че безотчетни милиардери като Мъск и Марк Зукърбърг имат толкова голямо влияние върху нашата демокрация, е политически провал.

Станете почитател на Класа