Украйна се извини след клип с Хирохито в антифашистко видео

Украйна се извини след клип с Хирохито в антифашистко видео
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2022
  • Share:

Правителството на Украйна се извини, след като включи снимка на военновременния император на Япония Хирохито в антифашистко видео заедно с изображения на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.


Властите премахнаха Хирохито от видеото след натиск от японското правителство, което наложи санкции на Русия, предостави 300 милиона долара (235 милиона британски лири) заеми за Украйна и прие стотици бежанци.


Заместник-главният секретар на кабинета на Япония Йошихико Исозаки каза, че Токио ще продължи да подкрепя Украйна, но включването на Хирохито във видеото е било „напълно неподходящо".


Украинското правителство премахна изображението на Хирохито от видеото и туитира своите "искрени извинения за тази грешка", добавяйки, че "няма намерение да обиди приятелския народ на Япония". Украинският посланик в Япония Сергей Корсунски също се извини в туит, заявявайки, че на създателят на видеото „липсва разбиране за историята".


Видеото, публикувано от украинското правителство в Twitter, описва инвазията на Русия като „съвременен русизъм" и включва трите фигури от Втората световна война над съобщението: „Фашизмът и нацизмът бяха победени през 1945 г.".


Решението за премахване на снимката на Хирохито и извинението се разглеждат като опит на правителството на Украйна да не отчуждава Япония, съюзник във войната й срещу Русия.
Военновременното правителство на Япония се е ръководило от тогавашния министър-председател Хидеки Тоджо, а конфликтът се водил в името на Хирохито, който е бил почитан като жив бог до поражението на Япония през август 1945 г.


Страхувайки се от политическа нестабилност и влиянието на комунизма, следвоенните американски окупационни сили позволяват на Хирохито да остане на трона на хризантемите, но го лишават от божествения му статут, превръщайки го в символ на единството на японския народ.

Станете почитател на Класа