Борис Джонсън възражда най-големите си хитове за Брекзит

Борис Джонсън възражда най-големите си хитове за Брекзит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2022
  • Share:

Рафаел Бер, Гардиън
Един ден, когато Борис Джонсън вече не е министър-председател и бъде съставен пълният каталог на неговите измами, специално място ще принадлежи на тази, която го накара да бъде избран преди всичко. Преди да присъства на някакви партита за блокиране, преди да има правила за пандемия за нарушаване или лъжи, имаше обещание да бъде извършен Brexit. Във въображението на Brexiteer това е приключенски екшън филм: Брюксел взема за заложник част от суверенитета на Обединеното кралство. Дръзкият Борис трябва да излезе с всички оръжия, за да го върне.


Резюме от предишни епизоди: за да се избегне повторното налагане на твърда граница на остров Ирландия, беше договорен специален митнически режим за Севера, който изисква проверки на някои стоки, преминаващи от континенталната част на Великобритания. Джонсън подписа това. Сега министрите твърдят, че това никога не е било предназначено да бъде постоянно решение, като имат предвид, че Джонсън е излъгал своите европейски колеги, както и своите избиратели. Той никога не е възнамерявал да спази сделката. В подобни авантюри на безобразие, да играеш по правилата и да спазваш договорите е за по-нежните хора.


Досега вълнението на правителството се изразяваше чрез натискане на пръста, но никога напълно издърпване на спусъка по член 16 – клаузата за прекъсване, записана в сделката за Брекзит. Но член 16 е път към повече преговори и посредничество в обхвата на самия договор. Това е конвенционално оръжие. Новото устройство, което се сглобява в бункера на Даунинг стрийт, става ядрено.


Ще бъде ли взривено? Ветераните от минали войни за Брекзит ще бъдат запознати с уравнението на разходите и ползите. Това се свежда до тест къде според Джонсън се крие неговият краткосрочен личен интерес. Теорията е, че е необходима подходяща криза, за да може Брюксел да обърне внимание на британското недоволство. Понастоящем ЕС разглежда въпроса за Северна Ирландия в технически и правни аспекти чрез комисия. Джонсън иска да го ескалира до сделка между политически лидери. Той смята, че британският премиер не трябва да се пазари с бюрократи. Той би трябвало да съшие нещо с Париж и Берлин. Така се работеше в старите времена. Но в старите времена Великобритания беше член на ЕС. За „третите страни" това не работи.


Недостатъкът на конфронтацията е, че тя ще предизвика разделение в момент, когато западните нации се стремят към солидарност по повод атаката на Русия срещу Украйна. На този фронт Джонсън смята, че акредитивите му като твърд приятел на Киев са толкова добре установени – и отбелязани във Вашингтон – че той има възможност да отправя искания по отношение на Северна Ирландия – тема, по която американците може би преди това са го зашлевили.


Но статутът на най-проукраински лидер в залата не стига на Джонсън в Брюксел, където той не е в действителната стая. Той се нуждае от добрата воля на Макрон, за да премести дипломатическите дискове вместо него в Европейския съвет. Френският президент, с току-що придобит втори мандат, но с много проблеми в подноса си, няма да похарчи никакъв политически капитал, за да прави услуги на човек, на когото не вярва, след като е имал работа с него преди.


Премиерът никога не е бил човек за култивиране на чужди съюзи, тъй като това изисква последователност и надеждност. Интересите му са по-енорийски. Освен това, наранен от Партигейт, фокусът му сега е върху битката за оцеляване. За тази цел пламъкът на проблемите на ЕС може да помогне за размразяване на отношенията с дясната фракция, която традиционно решава съдбата на лидерите на торите. Това би подразнило умерените депутати, но те не са толкова безмилостни, нито толкова организирани.


Никой съперник за лидерството му няма да рискува да критикува един акт на твърдо съживяване на Брекзит. Лиз Тръс, министърът на външните работи, харесва висшата длъжност и условно отговаря за преговорите за Северна Ирландия. Тя не би избрала толкова безумно вандалска маневра като законопроекта за отмяна на протокола, но се казва, че се е примирила с този ход.


Може дори да не се наложи приемането на закона за отмяна на протокола. Министър-председателят се интересува най-много от спектакъла – битка с Брюксел, възпрепятстване в Камарата на лордовете, фулминации на останали подкрепящи либерали; фойерверки, за да накарате старото евроскептично ядро да охка и ахка в признателност, точно както в старите дни.


Ще сработи ли? Вероятно не. Обещанието да се постигне Brexit имаше такава широта на привлекателност, защото пораждаше надежда за прекратяване на токсичната, самозамесена национална драма по въпрос, който повечето хора не бяха смятали за толкова важен, преди да им бъде наложен избор на референдум. А днешният Джонсън е загубил умението, което е имало предишното му аз да превръща кризата в карнавал. Неговото лекомислие вече не му дава снизходителност от публика, която е чула твърде много лъжи.

Станете почитател на Класа