Русия е удвоила приходите от изкопаеми горива от началото на инвазията в Украйна

Русия е удвоила приходите от изкопаеми горива от началото на инвазията в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.04.2022
  • Share:

Русия почти удвои приходите си от продажба на изкопаеми горива на ЕС през двата месеца на война в Украйна, като се възползва от покачващите се цени, дори когато обемите бяха намалени.


Русия е получила около 62 милиарда евро от износ на нефт, газ и въглища през двата месеца след началото на инвазията, според анализ на движението на корабите и таксите от Центъра за изследвания на енергията и чист въздух.


За ЕС вносът е бил за около 44 милиарда евро за последните два месеца, в сравнение с около 140 милиарда евро за цялата миналата година - 12 милиарда евро на месец.


Констатациите показват, че Русия продължава да се облагодетелства от задушителната си власт над европейските енергийни доставки, въпреки че правителствата трескаво се стремят да попречат на Владимир Путин да използва петрола и газа като икономическо оръжие.


Въпреки че износът от Русия беше намален от войната и санкциите, господството на страната като източник на газ означава, че прекъсването на доставките само е повишило цените, които вече бяха високи поради ограничените доставки, докато глобалните икономики се възстановиха от пандемията Covid-19 . Доставките на суров петрол от Русия до чуждестранни пристанища са намалели с 30% през първите три седмици на април, в сравнение с нивата през януари и февруари, преди инвазията, според данните на CREA.


Но по-високите цени, които Русия вече може да определя за своя петрол и газ, означават, че приходите й, които текат почти директно към руското правителство чрез доминирани от държавата компании, са се повишили, дори когато санкциите и ограниченията за износ се покачват. Русия на практика хвана ЕС в капан, в който по-нататъшните ограничения ще повишат цените допълнително, подкрепяйки приходите й въпреки най-добрите усилия на правителствата на ЕС.


Лаури Миливирта, водещ анализатор за CREA, каза, че парите са подкрепили военните усилия на Путин и единственият начин да се деактивира неговата военна машина е бързо да се отдалечим от изкопае Продължаващият внос на енергия е основна дупка в санкциите, наложени на Русия. Всеки, който купува тези изкопаеми горива, е съучастник в ужасяващите нарушения на международното право, извършени от руските военни", каза той.


Данните на CREA установиха, че много компании за изкопаеми горива продължават да извършват големи обеми на търговия с Русия, включително BP, Shell и ExxonMobil.


Германия беше най-големият вносител през последните два месеца, въпреки многократните признания на правителството, че спирането на зависимостта от руския петрол е приоритет. Страната е платила около 9 милиарда евро за внос през периода. Италия и Холандия също бяха големи вносители с около 6,8 милиарда евро и 5,6 милиарда евро съответно.


„Два месеца след като Путин нахлу в Украйна, Германия все още финансира руския военен сандък в размер на 4,5 милиарда евро на месец. Берлин е най-големият купувач на руски изкопаеми горива", каза пред Гардиън Бърнис Лий, изследователски директор в мозъчния тръст Chatham House. „Светът чака Германия, за да демонстрира сила и решимост към Русия, но вместо това те финансират войната и блокират европейското ембарго върху руския петрол".

Станете почитател на Класа