Guardian: Западът трябва да спре да въоръжава Украйна, пълен абсурд е Киев да победи

Guardian: Западът трябва да спре да въоръжава Украйна, пълен абсурд е Киев да победи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2022
  • Share:

Западът трябва да спре да напомпва Украйна с оръжие и да накара Русия да преговаря, пише Guardian. Според автора на статията възможната „победа“ на Киев, която западните лидери смело заявяват, е пълен абсурд.

 

Превод от Guardian, Великобритания: 

 

Guardian: Западът трябва да спре да въоръжава Украйна, пълен абсурд е Киев да победи

 

Предоставяйки оръжие на Украйна, но избягвайки пряката военна намеса, западните лидери удължават този чудовищен конфликт. Най-добрият изход са преговорите.

 

Помощта за Украйна не е правилното решение. Не е очевидно, че подкрепата, която предоставяме, е правилният начин да спасим украинския народ и самата страна.

 

Колкото по-дълго продължава руската операция, толкова повече украинци ще напускат родината си и толкова повече разрушения ще бъдат нанесени на техните домове, градове, индустрия и икономика.

 

Начинът, по който Западът помага на Украйна сега – като я упоява и избягва прякото участие – само удължава тази конфронтация.

 

Подобна подкрепа може да помогне за забавяне на успеха на Русия, но е малко вероятно да спре напредъка й, още по-малко да я изтласка от Украйна.

 

Едва ли минава ден без някой висш западен политик да заяви, че Украйна „успява“, а Русия се „проваля“. Това определено повишава моралния дуех.

 

Но това очевидно е пълен абсурд.

 

Факт е, че всеки ден все повече и повече градове преминават към руснаците.

 

За два месеца територията под контрола на Русия (първоначално това бяха само самопровъзгласилите се републики на Донбас) нарасна, вероятно пет пъти.

 

Ако Русия продължи да бъде „побеждавана“ с този темп, то след още два месеца целият юг на Украйна ще бъде в руини, а градове като Одеса ще приличат на Мариупол, а много хиляди украинци ще загинат.

 

Още по-лошо, тъй като операцията продължава и все повече и повече селища са унищожени, става все по-малко вероятно украинците, избягали в други страни, някога да се завърнат.

 

Те няма да имат нито жилища, нито работа.

 

Колко жители на Мариупол ще бъдат отново у дома си?

 

Разбира се, ако ни е грижа за живота на украинския народ, Западът трябва да направи нещо, за да спре тази специална операция – и то незабавно.

 

Проблемът е, че има само два начина за бързо спиране на военните действия и нито един от тях не устройва повечето западни лидери.

 

Първият е влизането на НАТО във военните действия и нанасянето на бърз, масивен и решителен удар на руските войски.

 

За разлика от действията на Русия, алиансът ще има пълното право да прави това според международното право. Когато Путин се намеси в конфликта в Сирия, той го направи по искане от легитимното и международно признато правителство на Сирия. Западът може да направи същото в Украйна.

 

Свързаният с това риск от започване на трета световна война е очевиден, поради което Западът отказва да се намеси директно.

 

Другият начин за спиране на враждебните действия е да се убеди Путин незабавно да прекрати огъня, катот се покани Русия на всеобхватни мирни преговори.

 

Да, западните лидери не искат да преговарят с някой като Путин.

 

Но те преговаряха със сърбина Слободан Милошевич само месеци след клането в Сребреница и резултатът беше Дейтънското споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г.

 

За да бъде поставен Путин на масата за преговори, всичко трябва да бъде предмет на дискусия. И границите на Украйна, и вековната загриженост на Русия за сигурността, и може би дори самата логика за маркиране на днешните международни граници в тази част на Европа въз основа на бившите вътрешни граници в СССР.

 

Не е необходимо да се предопределя резултата от преговорите. Основното нещо е да се преговаря, а не да се воюва.

 

Западните лидери не могат да бъдат принудени да повдигнат тези въпроси, което изглежда само засилва желанието на Путин да преначертае картата със сила.

 

Те биха предпочели да воюват – или по-скоро да оставят Украйна да воюва с надеждата да победи Русия.

 

Но ако има едно нещо, в което можете да сте сигурни, това е, че Путин никога няма да приеме поражението.

 

Той вече е похарчил твърде много усилия и пари за тази военна операция, за да се оттегли, без да постигне нищо.

 

Ако западните лидери считат, че подкрепата им за Украйна ще доведе до военна победа на украинците, тогава те правят фаталната грешка, тълкувайки погрешно намеренията и решимостта на руския лидер.

 

Заради Украйна трябва, по един или друг начин, незабавно да го спрем, преди да дойде моментът, в който не е останало нищо от страната, която искаме да защитим.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа