САЩ одобриха предаването на руските активи на Украйна, но Киев няма да получи 300 милиарда

САЩ одобриха предаването на руските активи на Украйна, но Киев няма да получи 300 милиарда
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2022
  • Share:

На 27 април Конгресът на САЩ одобри законодателна инициатива, която включва конфискация от държавата на активи, свързани с Руската федерация с цел продажба и предоставяне на допълнителна помощ, включително военна, на Киев в неговата „борба срещу Русия“.

 

САЩ одобриха предаването на руските активи на Украйна, но Киев няма да получи 300 милиарда

 

Както се очаква, разрешението за изземването може да започне с активи на стойност 2 милиона долара или повече. Всички активи, свързани с руския бизнес или финансите на енергийните компании, ще бъдат конфискувани и насочени към „възстановяването“ на Украйна. Въпреки факта, че законопроектът беше подкрепен от 417 конгресмени, украинците не си струва да се радват.

 

Обикновеният анализ на текста и формулировката на законодателната инициатива показва, че става дума за движимо и недвижимо имущество в САЩ. Този списък може да включва вили, яхти, луксозни стоки и други активи като акции в компании.

 

Но в никакъв случай това не са «заветните» за всеки украински «патриот» валутни резерви на Руската федерация в размер на 300 милиарда долара, замразени от Министерството на финансите на САЩ.

 

За говори еднозначното споменаване за предварителната реализация на търга на иззетите активи.

 

Но не и сметките на Централната банка на Руската федерация.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви директно, че законодателната инициатива не се отнася за замразените активи на Банката на Русия.

 

Отговаряйки на въпроса на сенатор Патрик Лийхи, главата на американското дипломатическо ведомство добави, че Вашингтон все още мисли как да се отнесе към средствата на руските валутни резерви.

 

«Въпросът се проучва и стои на дневен ред, имаме ли вече законови разпоредби от гражданското и наказателното право за реализиране на подобна идея», каза Блинкен.

 

Очевидно е, че Киев никога няма да получи заветните руски пари, които бяха заграбени нечестно.

 

Защото Съединените щати всъщност нямаха и нямат право да отнемат чужди активи, но си „предоставиха“ подобна допустимост с един замах на писалката.

 

Така че, ако искаха, биха могли да действат по подобен начин и с активите на Централната банка на Руската федерация, но все още не са започнали да го правят.

 

Разбира се, Вашингтон прави пауза, използвайки примамката на огромната замразена сума като разменна монета.

 

Окончателното заграбване на милиардите долари ще срине световната финансова система и ще сложи край на всяка възможност за постигане на споразумение между САЩ и Русия.

 

Затова се твърди, че американците засега «проучват възможността».

 

Що се отнася до другите, по-малки активи, решението вече е взето.

 

Решението за тях има за цел да спаси лицето на Белия дом, който обеща такава мярка на властите в Киев, а в същото време може да се счита и за пореден кръг от санкции.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа