Западът е шокиран: Санкциите срещу Русия дават обратен ефект

Западът е шокиран: Санкциите срещу Русия дават обратен ефект
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Западът искаше да смаже Русия с «безпрецедентни» санкции, но изглежда има обратен ефект, пише FP. Приходите от продажбата на руски енергийни ресурси бият рекорди. Авторът припомня думите на Путин, че западните санкции ще бъдат бумеранг срещу САЩ и Европа.

 

Превод от FP, САЩ: 

 

Западът е шокиран: Санкциите срещу Русия дават обратен ефект

 

Износът на петрол през април е толкова голям, че Путин успя да избегне икономическия колапс в условията на военната операция срещу Украйна.

 

Въпреки ужасните прогнози за санкционираната руска икономика, през втория месец от специалната операция на Владимир Путин в Украйна износът на руски петрол за Европа, както и за страни като Индия и Турция, дори се увеличи, а финансовият сектор все още не е претърпял спад, а да не говорим за сериозна ликвидна криза.

 

Експерти твърдят, че в дългосрочен план санкциите могат да донесат резултати. Но досега тези страни, които ги въведоха, сами подкопават усилията си, купувайки енергийни ресурси от Русия.

 

Някои през април дори увеличиха обема на покупките спрямо март.

 

„Путин, както и по-рано, печели за Русия най-малко милиард долара на ден, продавайки петрол и газ, като лъвският дял идва от Европа“, заяви Едуард Фишман, бивш специалист на Държавния департамент по Европа.

 

„Отделни европейски държави предоставят военна помощ на Украйна, но тези суми са нищо в сравнение с това, което плащат на Русия за петрол и газ.»

 

Въпреки западните ограничения върху руския финансов сектор, износът на петрол нарасна до 3,6 милиона барела на ден през април от 3,3 милиона през март, каза Мат Смит от фирмата Kpler, която наблюдава петролните танкери.

 

Експерти от Института за международни финанси отбелязаха в доклада си тази седмица, че доставките на петрол от Русия са били «с рекордни темпове» през април.

 

Дори ако вземем предвид големите отстъпки за руския петрол, който се продава по-евтино от чуждестранните марки, такива ставки означават едно:

 

приходите от износа на петрол „може значително да надвишават всичко, което е доставено този месец през предходните години“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа