Пекин забрани храненето в ресторанти за празниците

Пекин забрани храненето в ресторанти за празниците
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.05.2022
  • Share:

Ресторантите в Пекин временно ще забранят храненето и жителите ще се нуждаят от отрицателни тестове за Covid, за да посетят обществени места, заявиха служители в събота, при значително засилване на контрола за вируса пред Деня на труда.


Петдневната почивка обикновено е един от най-натоварените периоди за пътуване в Китай, но се очаква най-лошото възраждане на Covid в страната от началото на пандемията да задържи хората у дома.


Изправени пред варианта на Omicron с висока степен на предаване, китайските служители усилиха своята политика за нулев Covid, борейски се с вирусни клъстери чрез масово тестване и блокиране.


Въпреки нарастващите икономически разходи и общественото разочарование, столицата обяви, че допълнително ще ограничи достъпа до обществени места по време и след празника.


Властите също така заявиха, че досега са подготвили 4000 импровизирани болнични легла – обикновено използвани за пациенти с леки или никакви симптоми на Covid – и ускоряват създаването на по-големи карантинни места. От 5 май ще е необходим и отрицателен тест за Covid, направен през последната седмица, за да влезете във „всички видове обществени зони и да използвате обществен транспорт", според съобщение на официалната страница на Пекин в WeChat.


За дейности като спортни събития и групови пътувания участниците ще трябва също да покажат отрицателен тест за Covid, направен в рамките на 48 часа, заедно с доказателство за пълна ваксинация, съгласно новите правила.
Китай съобщи за повече от 10 700 вътрешни случая на Covid в събота, като повечето са в икономическия двигател на страната, Шанхай. Източният метрополис е затворен за около месец, след като се превърна в център на последното огнище. Случаите намаляват, но разочарованието и гневът се засилват в 25-милионния град, където на мнозина е наредено да останат у дома вече няколко седмици.


В Пекин случаите са се увеличили до 54, според националната здравна комисия. С началото на дългата ваканция потребителите в столицата бяха помолени да покажат доказателство за отрицателни тестове за Covid – в рамките на 48 часа – за да влязат в обществени зони като молове, магазини и живописни места. Градът ще направи тестовете за Covid безплатни за жителите от вторник, казаха властите.

Станете почитател на Класа