Шефът на руския Генщаб тежко ранен, евакуираха го от Украйна

Шефът на руския Генщаб тежко ранен, евакуираха го от Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2022
  • Share:

На 28-ми април началникът на Генералния щаб на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов (на снимката с другия "смъртник" Сергей Шойгу) пристигна в района на Изюм, за да поеме лично ръководството на операцията на руските сили в Донбас и в Южна Украйна. Тази нощ генералът е бил спешно евакуиран от зоната на конфликта, след като е бил тежко ранен от шрапнел, твърди бивш служител на руското външно министерство, цитиран от "Дейли мейл".

 

Според източника Герасимов е опериран по спешност, шрапнелът е отстранен и опасност за живота му на този етап няма. Новината идва само ден, след като 55-годишният Андрей Симонов стана деветият руски генерал, загубил живота си в Украйна, след като загина при ракетен удар в Харков.

 

С пристигането на Герасимов инвазията имаше двама командващи, и двамата със звание армейски генерал. Генерал Дворников, доскоро командващ Западния военен окръг, а в момента ръководещ общо групировката на Русия в Украйна, и все още действащият началник на ГЩ.

 

В прехванат от украинското разузнаване разговор с представител на администрацията на т. нар. Донецка народна република, генерал Дворников подчертал, че няма да се съобразява със загубите, нито с молби да не „праща хората си на явна смърт” и ще постигне целите на операцията. Без съмнение генерал Герасимов също щял да се стреми да докаже пълководческите си качества. Още повече, че след провала на „блицкрига” по време на първата фаза на войната и неуспеха да бъде овладян Киев, генерал Герасимов обявил лично пред Путин, че залага кариерата си и „честта на висш офицер” за успеха на сегашната операция в Донбас.

 

Евентуален успех на операцията обаче щял да провокира драматичнен елемент: дали заслугите да бъдат приписани на генерал Дворников и той да седне в креслото на начаника на ГЩ или генерал Герасимов ще бъде помилван и ще запази поста си. При неуспех, най-добрият вариант за генерал Герасимов щял да бъде военен трибунал, а за генерал Дворников – разжалване и лишаване от персонална пенсия.

 

„Унижението за генерал Герасимов пред останалия висш команден състав се изразява и в това, че в момент, когато „битката за Донбас” е главният стратегически фокус за руското командване, той фактически е отстранен от поста на началник на ГЩ и е изпратен „на предния край” да изкупи вината си за провала на първата фаза на войната”, твърди руският военен в емиграция Юри Жданов.

Станете почитател на Класа