Шолц защитава политиката към Украйна, а критиките в Германия се засилват

Шолц защитава политиката към Украйна, а критиките в Германия се засилват
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.05.2022
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц се защити от обвиненията, че подходът му към руската агресия е бил колеблив и плах, като настоя, че решенията му са последвали тясна консултация със съюзниците на Германия.


Шолц се сблъска с ожесточени критики дори от собственото си правителство и миналата седмица беше обект на особен обстрел от опозиционния лидер Фридрих Мерц, който го обвини в „слабо лидерство, в отлагане, колебание и плахост". В неделя беше съобщено, че Мерц планира да пътува до Киев.


Шолц изглежда се преклони пред огромния вътрешен и международен натиск миналата седмица, като обяви, че Германия ще достави тежко въоръжение на Украйна под формата на самоходни зенитни системи, което се разглежда като рязък обрат на политиката. Но докато откровеният украински посланик в Берлин Андрий Мелник каза, че приветства този ход, той засили допълнителен натиск върху Шолц в неделя, като настоя, че това не стига достатъчно далеч, и поиска повече „фантазия и смелост" от Германия.


Шолц каза: „Не съм достатъчно уплашен, за да си позволя да бъда засегнат от подобни обвинения. Той настоя, че няма да се страхува да промени стратегията си поради рекордно ниския си рейтинг на популярност. Според социологическия институт Insa 54% от германците са недоволни от Шолц.


Шолц, който е на поста от малко по-малко от пет месеца, рано се потопи в справянето с дилемата, пред която е изправен почти всеки правителствен лидер след Втората световна война –да стъпва по тънката граница между Германия, поемаща международни отговорности и избягване на обвинения у дома и в чужбина, че действията му могат да въвлекат Европа в нова война.


Мелник, който сам е привлечен от критики в Германия за постоянните си оплаквания за това, което многократно е описвал като липса на решителни действия в страната, каза пред Bild: „Посоката е правилната, но, разбира се, не са достатъчни. По-специално ни липсват боеприпаси за Гепард... а освен това те са на 40 години. За да победим Русия, ние се нуждаем от най-модерното германско оръжие. Искаме бърз износ на 88 танка Leopard, 100 бронетранспортьора Marder, самоходни гаубици и много други. Изживяваме най-голямата война в Европа от 80 години. Не може да се спечели с още 30 или 100 зенитни системи".


Докато сред политиците в Германия бушува дебатът кога и дали Германия може да стане независима от руските доставки на газ, новинарската агенция DPA съобщи, че правителството планира да подкрепи плановете на ЕС за руско петролно ембарго, като част от шестия кръг от санкции от блока, въпреки противопоставянето на Унгария, Австрия, Словакия, Испания, Италия и Гърция.

Станете почитател на Класа