Италиански курорт „Вече сме на нулата“

Италиански курорт „Вече сме на нулата“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Услугите, изброени на билборда на Rotondaro Costruzioni, агенция за недвижими имоти и строителство, са написани на италиански и руски, също както и подробностите за имотите, обявени за продажба на витрината. По-голямата част от купувачите на имоти са руснаци. На кратко разстояние е участък от южното крайбрежие на Калабрия на Италия, обграден от чисто синьо море. Това не е лъскавата Коста Смералда в Сардиния или тосканския Форте дей Марми, където през последните два месеца бяха заловени пищни вили и яхти, принадлежащи на руски олигарси. Това е Скалея, ваканционен курорт със средновековно село на върха на хълма, чиято икономика процъфтява през последното десетилетие, благодарение на обикновените руснаци, които се стичаха тук заради евтините имоти и слънцето.


Присъствието на руски купувачи и почиващи в Скалея вече почти се беше изпарило в резултат на пандемията на коронавирус и неразрешения статут на руската ваксина Sputnik в ЕС. Сега въздействието на руската инвазия в Украйна и последвалите икономически санкции, особено забраната за полети, означава, че е малко вероятно руснаците да се върнат в обозримо бъдеще.


„Вече сме на нулата. Руснаците вече не идват; те са отрязани." каза Ротондаро


Скалеа, град с малко под 11 000 жители, има около 30 агенции за недвижими имоти, много от които обслужват руския пазар. Ресторантите, баровете и магазините зависят от своите руски гости, които са склонни да харчат повече от италианците, като същевременно удължават ваканционния сезон, посещавайки града извън горещите летни месеци.


Интересът на руснаците започна да набира скорост от около 2010 г. Това са учители, професори и лекари, които купуваха скромни имоти, които дори днес могат да бъдат закупени само за 14 000 евро. Най-известният руски собственик на имот в Скалея беше Борис Клюев, актьор.като Мария Степура, президент на асоциацията Калабрия-Русия, която помага за популяризирането на Калабрия в Русия и подпомага купувачите на имоти с италианската бюрокрация. Степура купи дом близо до плажа през 2010 г. „Стойността на рублата по това време означаваше, че ми много по-малко от закупуването на земя близо до Москва", каза тя.


Скалеа е описвана от местната преса като „малка Москва в Калабрия". Бумът на имотите в районите на Калабрия беше частично подхранван и от незаконно строителство от мафиотски групировки, като репресиите от 2013 г. доведоха до конфискуването на стотици туристически курорти и ваканционни домове. Остава да видим дали руснаците ще се върнат, за да закупят допълнителните имоти и дали на Скалеа предстои натоварено лято.

Станете почитател на Класа