Сицилианци предлагат на Илон Мъск шанс да купи парче от Scala dei Turchi

Сицилианци предлагат на Илон Мъск шанс да купи парче от Scala dei Turchi
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Прочутата каскадна варовикова скала на Сицилия може да не е очевидният избор за следващата оферта за поглъщане от най-богатия човек в света, но един италианец се надява на такава евентуалност.


72-годишният Фердинандо Шабара, който миналата година беше официално обявен за собственик на парче от горното ниво на скалата след дълга съдебна борба с местните власти в Реалмонте, Агридженто, и след години на оплаквания относно поддръжката на забележителността, вярва, че мултимилиардерът ще знае много по-добре как да се грижи за нея.


Scala dei Turchi, или Турските стъпала, е един от най-посещаваните туристически обекти в Италия и заема видно място в книгите за инспектор Монталбано от покойния автор Андреа Камилери.


Шабара, който преди е работил в местната търговска камара, заложи иска си за собственост въз основа на документи за наследство, датиращи от 19-ти век. Той получи своя дял от скалата, след като беше разследван за заемане на държавна земя. Той каза, че сега го пуска на търг, след като исканията до местните и регионалните власти за въвеждане на мерки за по-добра защита на обекта или превръщането му в природен резерват бяха отхвърлени. „Имаме обещания, но нищо друго. Сега, след една година и с притесненията си за това как ще изглежда след още едно лято с тълпите туристи, ние го пускаме на търг, като първо се обръщаме към Илон Мъск".


Скалата, която е оформена като огромно стълбище над Средиземно море от крайбрежието на Южна Сицилия, е претърпяла ерозия по естествен път, но страда и от огромния брой туристи, някои от които са откраднали парчета скала от мек бял варовик. През януари вандали обезобразиха забележителността с прах от червен железен оксид.


Обектът беше временно затворен и иззет от прокуратурата в началото на 2020 г. след оплаквания за лошото му опазване. Шабара също беше разследван за престъпления, свързани с опазването на обекта, и беше осъден да плати глоба от 9 100 евро.


„Искахме да го дарим на публичната администрация, която остава „глуха", също така бяхме възпрепятствани да го поверим на екологична асоциация. На туристите трябва да бъде позволено да посещават безопасно с контролиран достъп, а не през лесно преминавани огради. Каменопадът също трябва да бъде предотвратен", каза дъщерята на Шабара, Анджела, пред Corriere della Sera.

Станете почитател на Класа