Борис Джонсън още не е получил ключов въпросник за Партигейт

Борис Джонсън още не е получил ключов въпросник за Партигейт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Длъжностни лица, разследвани от полицията за нарушения на локдауна на Даунинг Стрийт, изразиха разочарование, след като се оказа, че Борис Джонсън все още не е получил въпросник за поне едно ключово нарушение. На фона на нарастващия гняв от това, което един служител нарече „подход за разсейване" на Скотланд Ярд, се очаква столичната полиция да направи съобщение скоро след местните избори, с още глоби за Партигейт.


Джонсън изнесе реч и наливаше напитки на събитието за напускане на Кейн на 13 ноември, според присъстващите по време на блокиране за Covid. Полицията също така разследва предполагаемо парти в същата нощ, проведено в апартамента, който премиерът споделя със съпругата си Кари Джонсън.


Досега министър-председателят е получил глоба за това, че присъствал на събиране за рожден ден на Даунингстрийт 10 през юни 2020 г., полицията смята, че това е прекрачило прага за нарушаване на закона.


Подходът на Скотланд Ярд към разследването на Партигейт, разочарова също и депутатите. „Метрополитен сбъркаха от самото начало, абдикирайки за отговорността на висшия държавен служител Сю Грей и след това се вмъкнаха обратно в разказа точно в момента, в който наближавахме резолюция, полицията наистина трябва да определи разумен график за приключване на разследването си", каза един депутат.


Младши служители на Даунинг Стрийт, които вече са получили множество въпросници от Метрополитен, казват, че има значително безпокойство защо Джонсън не е бил разследван за същите събития и начина, по който е проведено разследването. „Чувства се, че е било обмислено значително как да се предизвика най-малко политическо въздействие – когато някой е разследван за престъпление. Как е позволено това да се случи?", попита бивш служител.


Друг каза, че е "позорно как полицията третира това, това е скандал с исторически размери".


Джонсън беше глобен – заедно с Кари Джонсън и министър Риши Сунак – заради събирането за рожден ден. Изглежда обаче, че той не е бил глобен за партито „носи си алкохола" в градината на Даунинг стрийт през май 2020 г., за което други са били глобени.


Длъжностните лица, участващи в разследваните събирания, смятат, че е вероятно Джонсън да получи още две глоби, за напускането на Кейн и за купона същата вечер. Джонсън е убеден, че няма да получи повече глоби.

Станете почитател на Класа