Руските въздушни удари са насочени към пристигащите в Украйна западни оръжия

Руските въздушни удари са насочени към пристигащите в Украйна западни оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Русия засилва въздушните удари по ключови украински снабдителни линии, доставящи на страната западни оръжия на стойност милиарди долари, включително по железопътни линии и складове, но Пентагонът настоя, че потокът от оръжие не е бил значително възпрепятстван.


Във вторник руски въздушни удари уцелиха шест гари в централна и западна Украйна, тъй като Кремъл фокусира атаките си срещу украинската инфраструктура, включително срещу електрически и водоснабдителни подстанции.


Руска крилата ракета удари и хангар в Одеса, в който се помещават турски дронове Bayraktar TB2, както и ракети и боеприпаси от САЩ и Европа, според руското министерство на отбраната.


Говорителят на Пентагона Джон Кърби отбеляза, „Бих искал само да ви напомня, че способността им да се насочват прецизно е била по-малко от рекламираната през цялата тази война. Те не са добри в прецизните удари", каза Кърби, добавяйки, „Потокът в региона продължава с невероятни темпове, а потокът от материали от региона в Украйна също продължава всеки ден. Тези оръжия, тези системи влизат в украинските ръце".


Говорейки миналия месец, Байдън говори за необходимостта от увеличаване на доставките на по-тежки оръжия за Украйна. САЩ вече изпратиха в Украйна оръжия на стойност около 3,4 милиарда долара, включително противовъздушни системи Stinger, Javelins, боеприпаси и бронежилетки.


Оръжейните системи, които САЩ доставят в Украйна, включват C-4, гаубици, хеликоптери, бронирани Хъмви, превозвачи M113, дронове Switchblade и противопехотни мини M18A1 Claymore, като източници от отбраната потвърждават, че са пристигнали десетки артилерийски оръжия. в страната. Американските оръжия, които вече са пристигнали в Украйна, включват повече от 5500 противотанкови ракетни системи Javelin, на които се приписва тежката жертва на руски бронирани машини. Последните оръжейни доставки идват в допълнение към потвърждението на Пентагона миналия месец, че Украйна е получила неуточнени изтребители и самолети.


ЕС е заделил 450 милиона евро (380 милиона британски лири) за оръжия за Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия и боеприпаси. Германия – след първоначално колебание – се превърна в един от най-големите доставчици на оръжие за Киев, изпращайки бронирани зенитни системи Gepard.


Обединеното кралство доставя на Украйна тежко бронирани патрулни превозни средства Mastiff, заедно с товарните дронове и зенитни ракети Starstreak, 800 противотанкови ракети и прецизни боеприпаси.


Бързото нарастване на доставките на оръжие идва, след като руските сили са променили тактиката от първата фаза на войната, за да съсредоточат операциите в източните и южните райони на Украйна.

Станете почитател на Класа