Премиерите на Индия и Северна Европа призовават за прекратяване на военните действия в Украйна

Премиерите на Индия и Северна Европа призовават за прекратяване на военните действия в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Премиерите на Индия и северноевропейските страни смятат, че е необходимо незабавно прекратяване на военните действия в Украйна, според съвместното им изявление, прието след среща на върха в Копенхаген.


"Премиерите изразиха сериозната си загриженост относно продължаващата хуманитарна криза в Украйна. Те недвусмислено осъдиха смъртните случаи на цивилни в Украйна и повториха необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия", се казва в изявлението, публикувано на сайта на индийското външно министерство.


В изявлението се посочва, че съвременният глобален ред е изграден върху Устава на ООН, международното право и зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите. "Страните обсъдиха дестабилизиращия ефект от конфликта в Украйна и неговите по-широки регионални и глобални последици", се казва в изявлението.


На срещата присъстваха министър-председателят на Индия Нарендра Моди, министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стор, министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон, министър-председателят на Исландия Катрин Якобсдотир, министър-председателят на Финландия Санна Марин и министър-председателят на Дания Мете Фредериксен.

Станете почитател на Класа