DUP ще предупреди Борис Джонсън, че ще спре споделянето на властта до Коледа

DUP ще предупреди Борис Джонсън, че ще спре споделянето на властта до Коледа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.05.2022
  • Share:

Демократическата юнионистка партия DUP трябва да търси спешна среща с Борис Джонсън, за да го предупреди, че ще спре споделянето на властта в Стормонт до Коледа, ако протоколът за Северна Ирландия не бъде променен. Това ще прехвърли отговорността за Стормонт върху министър-председателя: „Ще кажем, че той има избор: Стормонт или протокола".


Ултиматумът дойде, когато министърът на правосъдието на Обединеното кралство Доминик Рааб обеща да направи каквото е необходимо, за да промени протокола, който налага проверки на стоките, преминаващи в Северна Ирландия от Великобритания.


Доверието на DUP в Консервативната партия, което вече беше в отлив, беше разбито миналата седмица, когато секретарят на Северна Ирландия Брандън Люис намекна, че правителството се оттегля от заплахите да въведе закони за едностранно неприлагане на части от протокола.


„Трябва да се справим с нерешените въпроси, свързани с Протокола за Северна Ирландия, и искаме да направим това със споразумение с ЕС, но както винаги сме показвали ясно, няма да се посвеним да предприемем допълнителни стъпки, ако е необходимо", каза той. в изявление. „Народът на Северна Ирландия обаче се нуждае от стабилно и отговорно правителство, което да се справя с въпросите, които са важни за тях. Ето защо настояваме партиите да се съберат и да сформират изпълнителна власт."


Люис каза, че ще се срещне с всички партийни лидери на Северна Ирландия през следващите дни, но DUP ще се придържа към позицията си, че има подкрепа за бойкот на Стормонт и само намесата на Лондон може да възстанови споделянето на властта. „Можем да отложим това до Коледа", каза един старши лидер на DUP.


Партията твърди, че въпреки скока в подкрепата за Шин Фейн на изборите миналата седмица, по-голямата част – 35 от местата в Стормонт са отишли при юнионистки партии – 25 за DUP, девет за UUP и едно за Traditional Unionist Voice.


Вътрешен човек в Белфаст каза, че партията изисква съществена реформа на протокола, като един депутат предупреди, че трябва да изключат цялата роля на Европейския съд – което преди това беше проблемна точка в преговорите с ЕС.


Инсайдери от DUP казват, че ще притиснат министър-председателя, че новите закони, предназначени да предотвратят бъдещ колапс на събранието, също му дават правомощията да отлага формирането на изпълнителната власт с до шест месеца.


Съгласно законодателството, прието през февруари, партиите имат шест седмици след откриването на събранието, за да формират изпълнителна власт. Ако не успеят да направят това, те могат да получат още три удължавания по шест седмици. Ако няма изпълнителна власт до края на 24-те седмици, тогава секретарят на Северна Ирландия трябва да свика избори, които трябва да се проведат в рамките на 12 седмици.

Станете почитател на Класа