«Гуанча»: Без Октомврийската революция нямаше да има социализъм в Китай!

«Гуанча»: Без Октомврийската революция нямаше да има социализъм в Китай!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

В продължение на сто години руснаците водят борба срещу световния ред, доминиран от Великобритания и САЩ, и завладяха половината свят. Този път те започнаха „специална операция“ за защита на националната си сигурност и пряко противопоставяне на целия западен свят, заяви ректорът на Института за международни отношения на Китайския университет «Ренмин».

 

Превод от «Гуанча», Китай: 

 

Ян Гуанбин — ректор на Института по международни отношения, Китайски народен университет

 

"Гуанча": Без Октомврийската революция нямаше да има социализъм в Китай!

 

През периода от Първата до Втората световна война Съветският съюз не само разкъса капиталистическата световна система, но и установи социалистически световен режим срещу капиталистическата система, променяйки ситуацията, в която англосаксонците господстваха в света от 1700 до 1900 г.

 

Съветският съюз реорганизира световния ред, така че кой може да каже, че съветското предизвикателство се провали?

 

Руснаците, като основната движеща сила на Съветския съюз, платиха огромна цена за това.

 

Никой на този свят не може да отрече огромната «съпротива», която СССР оказа върху световния капитал, затова не може да се говори за провал на Съветите.

 

"Гуанча": Без Октомврийската революция нямаше да има социализъм в Китай!

 

Под ръководството на СССР клетка на Третия интернационал — Китайската комунистическа партия — направи революция и постигна големи постижения в изграждането и управлението на Китай по време на «политиката на реформи и отваряне».

 

Мащабът и успехът на социалистически Китай са достатъчни, за да нивелират дисбаланса в преобладаването на капитализма в световния ред и по-важното е, че социализмът може да доведе до възраждането на китайската нация.

 

След Втората световна война много развиващи се страни, големи и малки, се присъединиха към световната капиталистическа система, но развиващите се страни с повече от 100 милиона души като Индия, Бангладеш, Пакистан и Индонезия в Азия, Нигерия и Етиопия в Африка, Мексико и Бразилия в Южна Америка — колко от тях се развиха до нивото на европейските страни?

 

Коя от изостаналите развиващи се страни не поиска да стане развита страна?

 

Най-типичният пример е Мексико, което граничи със Съединените щати и когато Северноамериканското споразумение за свободна търговия влезе в сила през 1994 г., мексиканските интелектуалци на висок глас обявиха, че Мексико скоро ще бъде толкова богато, колкото Съединените щати.

 

В резултат на това политическо и икономическо следване на пътя на Съединените щати: земята бе приватизирана, а фермерите, които загубиха земята, или отиваха в планините, за да отглеждат наркотици, или масово имигрираха в Съединените щати.

 

Икономиката на наркотици предизвика големият срив на мексиканската политика, местните политици бяха упоени и насилието процъфтяваше. С такъв голям съсед, който легна и се престори на мъртъв, американците естествено биха могли да спят спокойно.

 

Без Октомврийската революция щеше ли да има социализъм в Китай?

 

Без социализъм би ли имало такава разлика между Китай и другите развиващи се страни?

 

"Гуанча": Без Октомврийската революция нямаше да има социализъм в Китай!

В най-добрия случай това би било просто по-голяма развиваща се страна, а може би дори по-лошо, защото демокрацията в американски стил като цяло е партийна демокрация, където партиите се карат помежду си, а партийната демокрация в крайна сметка е институционален механизъм за разкол в страната.

 

За огромното мнозинство от развиващите се страни партийната демокрация е модел на управление, който унищожава страната отвътре, а САЩ дори няма нужда да започват „конкуренция между великите сили“ с подобни държави.

 

„Интеграцията“ на СССР в капиталистическата световна система започва не след разпадането на Съветския съюз, а при Михаил Горбачов.

 

На два пъти опитът за „интеграция“ завършваше с провал, а в резултат на това руснаците се налага да воюват със САЩ чрез Украйна.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа