Войната води до нарастване на паричните преводи към Украйна

Войната води до нарастване на паричните преводи към Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

Войната в Украйна подклажда скок в паричните преводи към страната, тъй като работници мигранти и бежанци, бягащи от конфликта, се борят да изпратят финансова подкрепа на семействата си.


Световната банка заяви, че паричните преводи към Украйна от други страни се очаква да нараснат с повече от 20% тази година, дължащо се на това, че украинци в чужбина прехвърлят средства на приятели и семейство, изправени пред тежките икономически последици от руската инвазия.


Междувременно потокът от средства от Русия към страни в Централна Азия, откъдето тя привлича милиони работници мигранти, се очаква да претърпи драматичен спад, тъй като западните санкции вкарват Русия в най-дълбоката рецесия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години.


Световната банка заяви, че скокът в трансграничните плащания към Украйна отразява тенденция, която обикновено се наблюдава след природни бедствия, тъй като бежанците и работниците мигранти се борят да подкрепят приятели и семейство. Най-голямото увеличение идва от Полша, най-големият приемник на украински работници мигранти, и до известна степен от САЩ.


Световната банка заяви, че общите глобални потоци от парични преводи към страни с ниски и средни доходи се очаква да нараснат с 4,2% до 630 милиарда долара тази година.


Докато се очаква Украйна да отбележи скок, организацията заяви, че страните с тесни връзки с Русия вероятно ще претърпят рязък спад в паричните преводи поради въздействието на западните санкции върху икономиката на страната – прогнозира се да се свие с 11% тази година – и способността на Руснаците да изпращат пари в чужбина.


Освен това, тъй като най-големите банки в страната са ограничени от достъп до световната финансова система, изходящите парични преводи от Русия могат да спаднат с 40%.


Световната банка заяви, че това ще има пагубно въздействие върху страните от Централна Азия с изключително тесни връзки с Русия, които разчитат на парични преводи за голям дял от чуждестранните валутни приходи, включително Киргизстан, Таджикистан, Азербайджан, Армения и Узбекистан.


Михал Рутковски, глобален директор на глобалната практика за социална защита и заетост в Световната банка, каза: „Руската инвазия в Украйна предизвика мащабни хуманитарни, миграционни и бежански кризи и рискове за глобалната икономика, която все още се справя с въздействието на пандемията Covid. Насърчаването на програмите за социална защита за защита на най-уязвимите, включително украинците и семействата в Централна Азия, както и тези, засегнати от икономическото въздействие на войната, е ключов приоритет за защита на хората от заплахите от продоволствена несигурност и нарастващата бедност."

Станете почитател на Класа