Демократите губят гласуването в Сената за федералния закон за правата за аборт

Демократите губят гласуването в Сената за федералния закон за правата за аборт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

Сенатът на САЩ в сряда не успя да наложи законодателство, което да кодифицира правото на аборт във федерален закон, след като беше блокирано от републиканците.


Това беше до голяма степен символичен вот на демократите за мобилизиране на американците по въпроса преди вероятно решение на Върховния съд, с което се отменят защитите, заложени в Roe срещу Wade.


Поименното гласуване в Сената беше ярко отражение на партизанското разделение по отношение на правата за аборт, като всички републиканци и един консервативен демократ, Джо Манчин от Вирджиния, гласуваха против мярката. Окончателният резултат беше 49-51, доста малко от необходимите 60-те гласа.


„За съжаление Сенатът не успя да защити правото на жената да взема решения относно собственото си тяло", каза вицепрезидент Камала Харис, която председателстваше обречения вот. Джо Байдън, който призова контролирания от демократите Конгрес да защити правата на абортите, обвини републиканците, като каза „Те избраха да застанат на пътя на правата на американките да вземат най-личните решения относно собствените си тела, семейства и живот".


Президентът обеща да подпише всеки законопроект, който ще гарантира репродуктивни права и обеща да проучи начините, по които неговата администрация може да действа вместо Конгреса.


Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, настоявайки за подкрепа на мярката, предупреди, че неуспехът да се защити достъпът до аборт ще изложи на риск други индивидуални права като контрацепция и еднополовите бракове.


„Ние ще застанем до американския народ, ще застанем до невинния живот и ще блокираме екстремния законопроект на демократите", каза лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл в сряда.


Републиканците залагат, че икономиката ще има предимство пред абортите през ноември. Проучванията показват, че републиканците са в добра позиция да постигнат значителни печалби на междинните избори, подкрепени от исторически насрещен вятър на недоволство от партията на власт и широко разпространена загриженост относно нарастващите цени на газа, храната и наема.


Абортът също вероятно ще бъде основен проблем в надпреварите за губернаторски и държавни постове, докато бойните линии се изместват към щатите, където демократите се надпреварват да осигурят и разширят достъпа до абортите, а републиканците работят за ограничаването или в някои случаи да ги забранят .

Станете почитател на Класа