„Изгубена“ картина на Пикасо в дома на Имелда Маркос

„Изгубена“ картина на  Пикасо  в дома на Имелда Маркос
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2022
  • Share:

Снимка на картина на Пикасо в дома на Имелда Маркос, направена по време на посещение от сина й Фердинанд „Бонгбонг" Маркос-младши, след победата му на изборите, предизвика вълна от спекулации във Филипините, където семейството, заграбило милиарди, се готви да се върне на власт.


Маркос-младши, син и съименник на покойния диктатор, спечели убедителна победа на президентските избори, резултат, който ужаси оцелелите след режима на баща му.


Снимките, публикувани от семейството от посещение на Маркос младши в дома на майка си Имелда, показват Femme Couche VI (Полегнала жена VI) на Пикасо или нейно копие, закачено над дивана.


Не е ясно дали картината, една от осемте, които бяха иззети от антикорупционните власти през 2014 г., е автентична, но неочакваната й поява добави към страховете, че семейството сега ще използва нарасналата му сила за нагло допълнително задушаване на усилията за възстановяване на неправомерно придобитото богатство.


Маркос-старши извърши множество нарушения на човешките права по време на своето 20-годишно управление, включително арести, изтезания и убийства на опонентите си, и използва властта си, за да ограби 10 милиарда долара, докато не бе свален през 1986 г. Семейството измъкна средствата в чуждестранни банкови сметки, недвижими имоти и бижута, произведения на изкуството и дизайнерски дрехи. Имелда, матриархът на династията, стана печално известна с огромната си колекция от обувки – символ на излишъка и алчността на семейството.


В продължение на години в интернет се спекулира, че Маркос притежават огромни суми в злато, което е дадено на Маркос-старши от богато семейство като плащане за това, че е бил техен адвокат. Според легендата златото ще бъде споделено с хората, ако семейството си върне властта.


Маркос-младши омаловажи или отрече злоупотребите, извършени във Филипините от баща му. Като президент той ще има правомощията да назначава комисарите на антикорупционния PCGG, което му предоставя огромно влияние върху органа, създаден да възстанови на народа богатството на семейството.


Предполагаше се, че картината на Пикасо е била конфискувана от правителството през 2014 г., но бившият комисар Андрес Баутиста каза пред новинарския сайт на носителката на Нобелова награда за мир Мария Реса - Rappler, че смята, че картината е фалшификат. „Лично знам, че това, което иззехме, е фалшификат. Беше на мушама, затова все още е при тях", каза той пред сайта.


Семейство Маркос продължава да се сблъсква с десетки съдебни дела заради ограбеното от тях богатство. Говорителят на Маркос-младши, Вик Родригес, не отговори по време на пресконференция на въпроса дали произведението на изкуството е оригинално и законно притежавано.

Станете почитател на Класа