Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия на 17 юли

Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия на 17 юли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2022
  • Share:

„В съответствие с разпоредба 16 на член 50 от конституцията на Южна Осетия, с настоящото решавам на 17 юли 2022 г. да бъде назначен референдум на Южна Осетия за обединението с Русия", гласи президентски указ, публикуван на уебсайта на Южна Осетия.


Указът влиза в сила от деня на подписването му.


Според по-раншни доклади Централната избирателна комисия на Южна Осетия в петък е одобрила и предала на президента пакет документи относно референдума за присъединяване към Русия. Кристина Авлохова, секретар на Централната избирателна комисия, каза по-рано, че президентът трябва да разгледа този пакет в рамките на десет дни и да го внесе във Върховния съд на републиката със съответното искане да го провери за съответствие с действащите закони.


Председателят на парламента Алън Тадтаев каза, че Южна Осетия ще предприеме правни стъпки за присъединяване към Русия. Подписните списъци в подкрепа на референдума бяха внесени в Централната избирателна комисия на Южна Осетия на 6 май.


Междувременно новоизбраният президент на Южна Осетия Алън Гаглоев каза в интервю, че референдум за присъединяването на страната му към Русия ще бъде организиран своевременно.

Станете почитател на Класа