Ким Чен-ун обяви огнището на Covid за „голямо бедствие“

Ким Чен-ун обяви огнището на Covid за „голямо бедствие“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2022
  • Share:

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви първото огнище на Covid-19 в страната за "голямо бедствие", като съобщи за още 21 смъртни случая. Той се появи с маска по телевизията за първи път, за да нареди блокиране в цялата страна, след като се потвърдиха първите инфекции с Covid-19 от началото на пандемията.


Държавните медии съобщиха, че 174 440 души са били наскоро открити със симптоми на треска, докато страната се бори да забави разпространението на Covid-19 сред неваксинираното си население.


Северна Корея съобщи в събота, че общо 27 души са починали, а 524 440 са се разболели на фона на бързото разпространение на вируса от края на април. В него се казва, че 280 810 души остават под карантина.


Държавните медии не посочват конкретно колко от случаите на треска и смъртните случаи са потвърдени като случаи на Covid-19.


По време на среща за антивирусни стратегии в събота Ким описа епидемията като исторически „огромно бедствие" и призова за единство между правителството и хората, за да стабилизира огнището възможно най-бързо. Ким каза, че има „вяра, че можем да преодолеем тази злонамерена инфекциозна болест в рамките на възможно най-кратък период, като ще следват китайския модел за превенция на вируса".


Експерти твърдят, че неуспехът да се контролира разпространението на Covid може да има опустошителни последици за Северна Корея, като се има предвид лошата здравна система на страната и че нейните 26 милиона души са до голяма степен не са ваксинирани.


Северна Корея досега избягваше предложенията за ваксини срещу Covid от Китай и Русия и чрез схемата Covax на Световната здравна организация, очевидно защото прилагането на инжекциите би изисквало външен мониторинг.

Станете почитател на Класа