Как Донбас ще помогне за развитието на Русия

Как Донбас ще помогне за развитието на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Пристанището Мариупол - транспортната врата на Азовския регион - ще възобнови доставките през следващите дни. Мините и металургичните заводи на ДНР и ЛНР не спряха дори в разгара на боевете. Сега нуждата от метал в Донецк само ще нараства - необходимо е да се възстанови инфраструктурата на освободените райони. Но основното е, че Русия в условията на санкции все повече се интересува от развитието на вътрешния пазар и тук Донбас може да окаже помощ.

 

18 български моряци са блокирани две седмици в пристанището на Мариупол -  От деня

 

Първата пратка от пристанището в Мариупол ще бъде осъществена през май. Това съобщи ръководителят на Донецка народна република Денис Пушилин. „Планираме да стигнем навреме“, подчерта лидерът на Донецк. Според Пушилин пристанището се планира да бъде използвано, наред с други неща, като център за доставка на строителни материали до републиката, които „ще са много нужни“. „Освен това способността да изграждаме вериги за доставки през пристанището е изключително важна за нас“, добави Пушилин. „Следователно пристанището е в процес на разминиране, разчистване и набиране. Всичко се движи според нашите цели“, допълни той.

 

УДАР: Украинската защита в Донбас е пред колапс, войници отказват да се  бият (ВИДЕО) - Светът - Телеграф

 

Трябва да се отбележи, че в периода преди Майдана пристанището в Мариупол беше най-голямото и най-технически оборудвано търговско пристанище на брега на Азовско море, то беше едно от петте най-големи пристанища в Украйна. „Традиционно пристанището изпраща големи количества метални изделия и зърно. Освен това сега ще бъде натоварено и със строителни материали“, подчерта Пушилин в началото на май при посещение на пристанището.

 

Донецкая область: сравнение жизни на оккупированной территории и свободной

 

По време на това работно пътуване ръководителят на републиката каза: руските региони ще изпратят специалисти от различни профили за възстановяване на ДНР, ЛНР и освободените територии на Южна Украйна. Местните медии посочиха източниците на помощ: Челябинска област ще подкрепи възстановяването на Ясиновата, Ленинградска област се заема да помогне на град Енакиево, а Московска – на южните райони на ДНР.

 

Възстановяването на Донбас ще означава и възстановяване на икономическите връзки, които бяха разрушени след разпадането на Съветския съюз, каза Андрей Пургин, бивш вицепремиер на ДНР, бивш председател на Народния съвет на републиката. „Икономическият клъстер, който съществуваше в южната част на РСФСР и в Украйна, беше разкъсан с разпадането на СССР“, каза Пургин пред вестник „ВЗГЛЯД“. - Руската част от този бивш клъстер е Астрахан, Ставропол, Кавказ, Ростов, Тамбов, Воронеж, а от 2014 г. - Крим. Това са всички неиндустриални региони. Индустриалната част е украинска. Това са въглища, метал, инженеринг, с една дума, голямо натрупване на промишлени ресурси. Възстановените донецки предприятия, които ще бъдат допуснати до руската система за обществени поръчки, ще намерят своето изпълнение. Донбас има какво да предложи на Русия“, смята той.

 

 

Някои от "предложенията" могат да се нарекат уникални - например Шевченковското литиево находище, което се намира в сега фронтовия Великоновоселковски район на ДНР. Трябва да се отбележи, че Съветският съюз беше вторият след Съединените щати в добива на литий, алкален метал, който се използва изключително широко - от ядрената (и потенциално термоядрена) енергия до медицината, използва се в производството на батерии, електрически двигатели и халогенни лампи. В Русия половината от запасите на литий се намират отвъд полярния кръг - в района на Мурманск, има находища в Източен Сибир и Якутия, в Дагестан, но добивът е бил ограничен навсякъде след 1991 г.

 

В Украйна, която притежава 10% от световните запаси от литиеви руди, преди Майдана добивът на три находища остана „жив“: две от които са в Кировоградска област, а едно е гореспоменатото Шевченковско в Донецка област. От 2018 г. компанията „Петро-консултант“, която се свързва с бившия президент Петро Порошенко, положи ръка на него. Но специална военна операция прави корекции, включително в икономическия ред в региона.

 

Несъмнено руската икономика ще получи и „бонуси“, по-малко екзотични от лития – на първо място донецките въглища. Припомнете си, че по съветско време Донбас беше на първо място в страната по индустриално значение и въгледобив. „В Донбас много мини бяха насилствено затворени, много неща бяха разграбени и изнесени по хищнически начин. Все още е възможно частично възстановяване на въгледобивната промишленост, твърди Пургин. „Първо, имаме коксуващи се въглища, които са дефицитни на световния пазар. Припомняме, че наскоро правителството на Индия (вторият по големина вносител на въглища в света след Китай) сключи споразумение с Русия за доставка на коксуващи се въглища, продукт, който се очаква да поскъпне на световния пазар след налагането на санкции на ЕС срещу руския износ на въглища. Запасите от коксуващи се въглища в Донбас се оценяват на шест милиарда тона.

 

„Второ, имаме няколкостотин години енергийни запаси от въглища“, продължава Пургин. „Въглищата могат да се добиват и то сравнително евтино дори в Арктика. Но логистиката е важна. До Донбас се намират гъсто населени руски региони, Ростовска област и Краснодарски край, с агломерации от пет до седем милиона души. Участието на ТЕЦ в Донбас за покриване на сутрешните и вечерните пикове на натоварване в тези гъсто населени райони е много важен фактор.

 

„Донбас исторически е бил индустриалното сърце на Русия“, напомни донецкият политолог и историк Владимир Корнилов. „Дори сега, в условията на икономически проблеми, опустошенията, причинени от военни действия, когато много предприятия са спрели, много индустрии работят, например Алчевският металургичен завод в ЛНР. Този завод, втори след Днепропетровския металургичен комбинат, най-големият в Украйна, в най-добрите времена изнася продукти на стойност един милиард долара годишно в 80 страни по света. Според портала „Украина.ру“ алчевската стомана е била използвана в корабостроенето, ядреното инженерство, за производството на газопроводи и локомотиви. През 2017 г. поради блокадата, уредена от украински националисти, заводът спира, но през същата година предприятието започва да работи отново - вече на руски суровини.

 

„Енакиевският металургичен завод, Макеевският металургичен завод, Стахановският завод за феросплави работят“, каза Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта „Сонар-2050“. По думите му нуждата от метал само ще се увеличава, тъй като в освободените райони трябва да се възстанови разрушената инфраструктура.

 

От същата 2017 г. Русия започна (по-точно възобнови) износа на резервни части за подвижен състав, които се произвеждат в известния завод за дизелови локомотиви в Луганск. По едно време той беше най-големият производител на магистрални товарни дизелови локомотиви и електрически влакове в СССР, но до средата на 2010 г. производството беше почти съкратено - но може да бъде възстановено.

 

Ако „тиловите“ Луганск и Алчевск и техните фабрики живеят практически според мирновременните норми, тогава индустриалните гиганти на Мариупол или не могат да бъдат възстановени (като „Азовстал“, който някога беше монополист в Украйна в производството на валцуван метал), или ще изисква сериозни инвестиции в „реанимация“ - като металургичен завод „Илич“. Но инвестициите в последното може да се изплатят - заводът на Илич беше единственото предприятие в Украйна, което произвеждаше автомобилни бутилки за втечнени газове, също така произвеждаше стоманени листове за корабостроене, както и нефтопроводи и газопроводи.

 

„Не бива също да забравяме, че Русия ще може да има готова инфраструктура на Донбас“, посочва Пургин. „Нашите железници са построени вероятно по-рано, отколкото в Москва и Санкт Петербург. Имаме сериозна мрежа от ТЕЦ. Плюс морето, пристанища в Мариупол и Бердянск. Всичко това дава натрупващи се ефекти в икономиката – когато едно работещо производство поражда друго и прочее“, допълва той.

 

„Много ще зависи от състоянието, в което съответните предприятия и транспортни маршрути ще бъдат прехвърлени в Русия“, каза на свой ред депутатът от Държавната дума, икономистът Михаил Делягин. „Ако, условно казано, в Мариупол, това е едно, ако е в Мелитопол – друго“, допълва той.

 

Освен това не бива да забравяме, че в Донбас „има гигантски запаси от чернозем, няма песъчливи почви, както в Централния руски Нечерноземен регион“, добави Пургин. „Разбира се, индустриалната, северна част на Донбас не трябва да се превръща в селскостопански район - за разлика от Кубан, това е зона на рисково земеделие. Но югът на Донбас, Азовско море, е просто оптималната зона за селско стопанство. Има топъл слънчев климат. Ранната пролетна топлина е ранните зеленчуци, плодове, дини... Ако поставите тук оранжерии, Донбас ще може да участва добре в насищането на руския пазар с ранни селскостопански продукти“, отбеляза бившият вицепремиер на ДНР.

 

„Тази година самата Русия ще трябва да изхранва освободената част от Донбас и Украйна“, отбелязва Делягин. „За това имаме реколта и капацитета на АПК. Но след една година ще възстановим агропромишления комплекс в Донбас. Земеделското производство там и нашето земеделско производство няма да се конкурират, а ще се обединяват.” Износът на хранителни стоки сега придобива сериозно значение, като се има предвид, че „на Запад тази година се прогнозира действителен глад, цените на храните там ще се повишат дори повече от сегашното изключително високо ниво“, смята Делягин.

 

Трябва също да се има предвид, че Русия, интегрирайки Донбас, „ще придобие някакъв пазар за продажби и определен брой хора“, отбеляза събеседникът. По украински данни около шест милиона души живеят в териториите на бившите Донецк и Луганск (тоест ДНР и ЛНР в техните признати от Русия граници). Такова допълнение е много важно предвид демографския спад в Русия, каза Делягин. През април миналата година Министерството на икономическото развитие направи прогноза, според която до 2024 г. населението на Русия ще намалее с 1,7 милиона души. Хората са, от една страна, производство, от друга е търсене“, подчерта депутатът.

 

„В новата икономическа реалност Русия губи част от износа си, защото, например, ЕС ще се опита да откаже част от нашите продукти. При такива условия основният източник на икономически растеж е вътрешният пазар – колкото по-голям е капацитетът му, толкова по-висока е покупателната способност на жителите“, каза на свой ред Лизан.

 

„И най-важното е, че жителите на Донбас ще допринесат за развитието на Русия“, каза Пургин. „Индустриалният клъстер на Донбас може да играе същата роля за аграрния юг на Русия, както южноуралският индустриален регион играе за северната и източната част на Русия. След 1991 г. естествените връзки бяха прекъснати. В едно предприятие единият цех попадна в Русия, а другият в Украйна - например имаме в „Стаханов“ в Луганска област и в град Шахти в Ростовска област. Ростовските мини бяха затворени, защото бяха откъснати от Донбас през 1991 г. Потребителите на ростовски въглища - ТЕЦ на Донбас - се озоваха на територията на Украйна, а ростовските миньори останаха без работа. Но когато съшивате една някога разкъсана граница, имате икономически множител." Пускането на едно производство - например химически завод - означава поява на свързани индустрии: пластмаса например“, обяснява събеседникът.

 

„Възможно е да се създаде икономически клъстер между Донбас и южната част на Русия“, настоява Пургин. „Относително казано, да се построи високоскоростен път от Ростов до Донбас и ще получите 5-7 милиона агломерация с население, което живее в същата климатична зона, има уникални умения и тези умения могат да се използват в клъстер, за да се провокира мултипликационен ефект“, заключва той.

 

 

 

Михаил Мошкин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа