Тръмп глобен със 110 000 долара за неуважение към съда

Тръмп глобен със 110 000 долара за неуважение към съда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Доналд Тръмп плати глоби от 110 000 долара, след като беше задържан за неуважение към съда, защото се забави да отговори на гражданска призовка, издадена от главния прокурор на щата Ню Йорк.


Новината от един фронт в многото съдебни битки на бившия президент дойде малко след друга новина, че бившият главен прокурор на Тръмп, Уилям Бар, е в дискусии за свидетелстване пред комисията на Камарата на представителите, разследваща смъртоносната атака на Капитолия. Разследването на Камарата на представителите от 6 януари доведе до обвинение за неуважение и към бившия стратег на Белия дом, Стив Банън.


Летиция Джеймс, главният прокурор на Ню Йорк, провежда гражданско разследване на бизнес делата на Тръмп. Джеймс, демократка, каза, че нейното тригодишно разследване е разкрило доказателства, че Trump Organization погрешно е отчитала стойността на активи като небостъргачи и голф игрища в продължение на повече от десетилетие.


Тръмп отрича обвиненията на Джеймс. Той нарече разследването на Джеймс „расистки и политически мотивиран лов на вещици". Адвокатите на Тръмп обвиниха Джеймс в селективно наказателно преследване. Тръмп съди Джеймс във федерален съд, искайки да спре разследването й.


Тръмп плати глобата за неуважение на съда в четвъртък, но все пак трябва да представи допълнителни документи, за да бъде отменена заповедта за неуважение, съобщиха от офиса на Джеймс. Съдия Артър Енгорън обяви Тръмп в неуважение към съда на 25 април и го глоби с 10 000 долара на ден за неизпълнение на призовка в дългогодишното разследване на неговите бизнес практики.


Съдията се съгласи на 11 май да отмени заповедта за неуважение, ако Тръмп плати глобите до 20 май и представи клетвени декларации, в които подробно описва усилията за търсене на призованите записи и обяснява политиките за запазване на документи на неговата и на неговата компания. Той нареди на Тръмп да плати парите и на главния прокурор да ги държи в ескроу сметка, докато юридическият екип на Тръмп обжалва първоначалната констатация за неуважение.


Енгорън спря натрупването на глобата на 6 май, когато адвокатите на Тръмп представиха 66 страници документи. Съдията предупреди, че може да го възстанови със задна дата от 7 май, ако условията не бъдат изпълнени.

Станете почитател на Класа