Близък на Жак Ширак: Европа може да пропадне в пропаст, от която излизане няма

Близък на Жак Ширак: Европа може да пропадне в пропаст, от която излизане няма
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Доставките на оръжие на западните страни за Украйна влекат Европа към пропаст, от която ще бъде невъзможно да се излезе. Това заяви в интервю за вестник Valeurs Actuelles бившият дипломатически съветник на Жак Ширак и бивш депутат от партията на Републиканците Пиер Лелуш. 

 

"Случващото се е схватка между НАТО и Русия... Ние във всеки един момент може да паднем в страшна пропаст, от която няма да можем да излезем, ние, европейците", предупреждава политикът. 

 

По думите му, президентът на Украйна Володимир Зеленски се опитва да интернационализира текущата криза. При това американското ръководство се държи в тази ситуация крайно рисковано, което не обнадеждава хората, живеещи между двете суперсили - Русия и САЩ, отбелязва Лелуп. 

 

Близък на Жак Ширак: Европа може да пропадне в пропаст, от която излизане няма

 

"Наблюдаваме краха на велика илюзия. Студената война не е приключила преди 30 години. Ние се върнахме към нея, но със силовата политика от XIX и XX век, с оръжието и комуникациите на новия свят. Европейците, отдавна са се ориентирали към постнационално бъдеще в рамките на ЕС, изведнъж откриват обаче, че те не са достойни за това бъдеще", пояснява експертът. 

 

Именно това жестоко пробуждане те преживяват днес, бидейки не в състояние да контролират каквото и да е, и те така рискуват да заплатят най-високата цена за новата фаза на студената война, прави извод Лелуш. 

 

Станете почитател на Класа