Русия трудно се справя с управлението на окупираните в Украйна територии

Русия трудно се справя с управлението на окупираните в Украйна територии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.06.2022
  • Share:

Русия трудно ще удържи окупираните в Украйна територии, пише в анализ Института за изучаване на войната (ISW). Руската администрация в множество от обсадените градове е "само на хартия", а местните жители започват да организират "партизанско движение", което систематично саботира режима.

Анализаторите отбелязват още, че досега реално Москва няма план за интеграцията на тези населени места.

Пред парламента на Люксембург на 2 юни украинският президент Володимир Зеленски коментира, че над 2,6 хил. населени места и повече от 43 хил. кв. километра площ в Украйна в момента са под руски контрол. Украинските военни на този етап са отвоювали 1,1 хил. населени места.

Украинският президент съобщи и какви са загубите за украинските военни - до 100 души на ден са убитите и около 450-500 души са ранените. Според оценките на един от съветниците на Зеленски - Олексей Арестович, руснаците губят по 200-400 войници на ден, като ранените са до 100 души. Пред руския правозащитник Марк Фейгин той обясни, че руските военни нямат "медицинско покритие" и по-сериозно ранените войници не оцеляват.

Заради военните действия в огромна територия - от Харков до Николаев, 12 млн. украинци са напуснали домовете си, като 5 млн. от тях са избягали зад граница. 

Боевете в 100-я ден от началото на войната в момента са съсредоточени в Луганска и Донецка област, отбелязват още от ISW. Военните сили на Украйна съобщават и за два кораба с високоточно въоръжение в Черно море. Според изчисленията на борда им има до 16 ракети от типа "Калибър". От 26 май до 2 юни руските военни са извършили 56 ракетни и 36 авиационни удара на територията на Украйна - основно обекти на транспортната инфраструктура и железопътни линии.

В своя дневен анализ американската институция отбелязва още, че боевете за позиции в Северодонецк и Лисичанск се ожесточават. В началото на юни Русия обяви, че е превзела почти целия Северодонецк, но ден по-късно украинските военни предприеха контранастъпателни действия. С тези две населени места руските военни смятат, че ще успеят да "освободят" цялата Луганска област. Но тежките сражения ще изтощят руснаците и те може и да нямат достатъчно сили, за да превземат и Донецка област.

Институтът цитира украински данни за насилствена мобилизация в Донецка област. 113-и полк от ДНР пък разпространи видео, в което военните се оплакват от липсата на доставки на храна и лекарства по фронтовата линия в Херсонска област, както и от включването във военните действия на неподготвени хора.

От полка обясняват още, че руското командване не успява да ротира своите войници - около 30%-40% от тях, които са били изведени от района на боевете, отказват да се върнат и се заменят със слабо подготвени хора, често принудително мобилизирани. 

Американското издание на Politico съобщава, че Конгресът на САЩ е изискал от Пентагона отчет колко средства са похарчени за европейската сигурност в последните години. По данни на Пентагона, публикувани на 1 юни, само за Украйна от 2014 г. САЩ са отпуснали 7,3 млрд. долара помощи. 4,6 млрд. долара от тези средства са предоставени от началото на пълномащабните военни действия на 24 февруари. 

Преди ден САЩ съобщи, че ще достави обещани системи за залпов огън след кратко колебание дали Украйна няма да използва далекобойните ракети за цели на територията на Русия. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на страната, коментира, че Москва ще държи отговорни центровете, които са взели подобно решение. Често те са извън територията на Украйна, допълни той, цитиран от ТАСС. 

Вашингтон има обещанието на Киев, че тези оръжия няма да се използват за атака срещу руска територия, но американският посланик в Украйна Бриджит Бринк коментира, че украинските военни могат да използват тези оръжия за цели, каквито сами преценят.

Междувременно САЩ наложи санкции срещу 71 руски и беларуски физически лица, допълва Bloomberg. Според обясненията на Вашингтон този ход ще ограничи достъпа на Русия до технологии, които могат да бъдат използвани за военната операция. Очаква се днес (3 юни) да бъде публикуван официално и шестият санкционен пакет на ЕС.

 

Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа