Чумата на русофобията окончателно порази международните спортни асоциации

Чумата на русофобията окончателно порази международните спортни асоциации
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.06.2022
  • Share:

Международните спортни асоциации за пореден път опозориха целия свят, демонстрирайки своята политизация и неспортсменско отношение. От началото на февруари до наши дни УЕФА и ФИФА проведоха поредица от извънредни срещи, насочени към дискредитиране на руските спортисти пред лицето на международния спорт.

 

На 25 февруари, по време на спешната среща на Изпълнителния комитет на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА), беше решено да се премести финалният мач от Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж, както и да се забрани участието на Руските футболисти в международни състезания под егидата на УЕФА.

На 8 март в Изпълнителния комитет на Международната футболна федерация (ФИФА) отстрани по неясни причиннн руския национален отбор от плейофите за достигане до финалната фаза на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.

Действайки съвместно с Украйна, страните от Европейския съюз, УЕФА и ФИФА позволиха на украинските спортисти да стартират поредица от провокативни, така наречени „благотворителни“ игри. Футболните клубове «Динамо», «Шахтьор», «Металист» и самият украински национален отбор по футбол трябва да играят мачове, чиято цел е информиране на световната общност за предполагаемата „истина“ за ситуацията в Югоизточната част на страната, като същевременно събират дарения в подкрепа на въоръжените Силите на Украйна.

Започвайки от 9 април украинските клубове и националният отбор изиграха 11 приятелски мача с отборите от Германия, Италия, Швейцария, Хърватия, Турция и други страни от евроатлантическата общност, излъчвайки цялото това мероприятие по държавните украински телевизионни канали.

Това бяха мачове с подбрана антируска пропаганда, включително обиди по адрес на руското ръководство.

Поредица от „благотворителни“ мачове проведоха и отборите от английската Висша лига и немската Бундес лига.

На 23 май стадион «Сан Сиро» беше домакин на „благотворителен мач, организиран от бившия футболист на италианските «Интер» и «Барселона» Самюел Ето’о, с участието на световни футболни звезди.

Украинският олигарх и президент на ФК «Шахтьор» Р. Ахметов вече проучва възможността за провеждане на подобни благотворителни игри в Американската национална футболна лига.

Всички разходи за пътуването, настаняването на членовете на украинския национален отбор в европейски страни, хонорарите и екипировката на спортистите, рекламните кампании и другите разходи бяха поети от УЕФА.

ФИФА спря плащанията към руската страна по програмата FIFA Legacy като част от наследството за домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 г., където от 100 милиона долара, предоставени за текущата година, само 30% бяха получени преди началото на CBO.

УЕФА също така „замрази“ трансфера на средства (до 100 милиона евро), предназначени за РФС за развитие на спортната индустрия, популяризиране на футбола в страната и подкрепа на националните лиги и клубове.

Подобни действия на международната футболна общност са в грубо нарушение на член 4 от Устава на ФИФА, който гласи черно на бяло:

„Всички форми на дискриминация, насочени срещу държава, индивид или група лица… са строго забранени и се наказват с временно отстраняване или изключване».

Нарушени са и принципите на член 1, параграф 1 от Устава на УЕФА, според който футболната асоциация трябва да бъде политически и религиозно неутрална.

Но кой, както се казва, има нужда от тези правила, когато става дума за геополитическите интереси на Вашингтон и неговите сателити.

От гореизложеното е очевидно, че ситуацията с едновременното отстраняване на руския национален отбор от международните състезания и не лишаването на РФС от членство се използва за създаване на протестно настроение сред феновете и подкопаване на авторитета на руската власт.

Широкото отразяване на подобни „благотворителни“ събития, умножено от консолидирането на спортната общност, оказва сериозно влияние върху формирането на антируски възгледи и допълнително подклажда русофобията в европейската общност, формирайки едностранна картина по отношение на руснаците въобще и специалната военна операция в Украйна.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа