Разследването на Tesla се задълбочава след катастрофи на „Автопилот“ в САЩ

Разследването на Tesla се задълбочава след катастрофи на „Автопилот“ в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2022
  • Share:

Американските федерални регулатори задълбочават разследването си върху функцията на Tesla Автопилот, след като повече от дузина автомобила Tesla се блъснаха в паркирани автомобили за период от четири години.
Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) заяви в четвъртък, че надгражда предварителното си разследване, започнало миналия август, до „инженерен анализ", който се прави, преди агенцията да разпореди изтеглянето на автомобилите. Разследването обхваща и четирите модела на Tesla –Y, X, S и 3 – представляващи около 830 000 превозни средства, продадени в САЩ.
Разследването е фокусирано върху функцията Автопилот на Tesla, която трябва да помогне на шофьорите да се движат по пътищата чрез изкуствен интелект, който открива други превозни средства. Компанията инструктира шофьорите да обръщат внимание на пътя и да държат ръцете си на волана, докато използват автопилота, въпреки че някои шофьори са използвали автопилот пияни или седнали на задната седалка на автомобила.
16-те катастрофи в основата на разследването се случват между януари 2018 г. и януари 2022 г. и доведоха до 15 наранявания и една смърт. В документи, публикувани на нейния уебсайт, NHTSA заяви, че криминалистичните данни показват, че по-голямата част от шофьорите са държали ръце на волана преди удара и са се съобразили със системата, както е проектирана за използване. Агенцията каза това, докато разследването специално разглежда дали функцията за автопилот в крайна сметка подкопава „ефективността на надзора на водача".
NHTSA в отделно разследване разглежда друга партида жалби, подадени срещу автомобили на Tesla, които внезапно спират при високи скорости, известно като „фантомно спиране". Агенцията е получила повече от 750 жалби, свързани с проблема, въпреки че няма съобщени катастрофи или наранявания. Агенцията поиска от Tesla повече информация относно осведомеността й за проблема.
В писмо до Мъск миналата есен, Дженифър Хоменди, председател на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) – отделна федерална агенция, която разследва катастрофи и дава препоръки към други агенции като NHTSA – призова Мъск да отговори на препоръките й за безопасност на Автопилота, които даде на Tesla още през 2017 г. NTSB препоръча на Tesla да разработи предпазни мерки, които няма да позволят на шофьорите да използват превозни средства по начини, несъвместими с неговия дизайн.

Станете почитател на Класа