НАСА сформира независим екип за разследване наблюденията на НЛО

НАСА сформира независим екип за разследване наблюденията на НЛО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2022
  • Share:

НАСА стартира проучване на НЛО като част от нов тласък към високорисковата наука с голямо въздействие.
Космическата агенция обяви в четвъртък, че създава независим екип, за да види колко информация е публично достъпна по въпроса и колко още е необходима, за да се разберат необяснимите наблюдения. Експертите също ще обмислят как най-добре да използват цялата тази информация в бъдеще.
Ръководителят на научната мисия на НАСА, Томас Зурбухен, призна, че традиционната научна общност може да счете НАСА като „разпродаваща се", след като се впуска в спорната тема, но той категорично не е съгласен. „Ние не се страхуваме от репутационния риск. Нашето силно вярване е, че най-голямото предизвикателство на тези явления е, че това е поле с бедни данни" каза Зурбухен по време на уебкаст на Националната академия на науките.
НАСА смята това за първа стъпка в опит да обясни мистериозни наблюдения в небето, известни като UAP, или неидентифицирани въздушни явления. Проучването ще започне тази есен и ще продължи девет месеца, като ще струва не повече от 100 000 долара. То ще бъде изцяло отворено, без да се използват секретни военни данни.
НАСА заяви, че екипът ще бъде ръководен от астрофизика Дейвид Спергел, президент на фондация Simons за напредък в научните изследвания. На пресконференция Спергел каза, че единственото предубеждение, с което влиза в проучването, е, че UAP вероятно ще имат множество обяснения.
„Трябва да подходим към всички тези въпроси с чувство на смирение. Прекарах по-голямата част от кариерата си като космолог. Мога да ви кажа, че не знаем какво съставлява 95% от Вселената. Така че има неща, които не разбираме", каза Спергел.

Станете почитател на Класа