Мисията изпълнена? Значението на руския "сухопътен мост" към Крим

Мисията изпълнена? Значението на руския "сухопътен мост" към Крим
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.06.2022
  • Share:

Питър Бюмон

Кремъл продължава с опитите си да консолидира политическата, социална и военна власт в южната част на Украйна, след като по-рано тази седмица заяви, че е установил своя „сухопътен мост" към Крим, една от ключовите военни цели на Москва. Руснаците вече приключиха с Мариупол, те имат своя сухопътен мост, който минава от Донбас до Крим и малко по-на запад.
Съобщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу беше придружено от съобщение, че железопътният трафик до границата с Русия е възстановен и услугата е включвала камиони, превозващи зърно от елеваторите в окупирания от Русия град Мелитопол до Крим, който беше отрязан от украинската железопътна мрежа след незаконното му анексиране от Русия през 2014 г.
Шойгу – който беше извън полезрението на обществеността за известно време – обеща „обширен трафик към и от Русия към окупирана територия в Херсон и нататък към Крим", след като обяви ремонта на стотици километри линия. Шойгу също каза, че водата отново тече към Крим през Северно-Кримския канал – който беше прекъснат от Украйна през 2014 г., въпреки че съобщенията че каналът отново доставя вода на Крим пбяха направени по-рано по време на конфликта.
Възстановяванего на някои железопътни услуги, които са били обект на украински диверсанти, идва на фона на нарастваща кампания, насочена към циментиране на руския социален и бюрократичен контрол в южната част на Украйна във всички аспекти, от използването на руски език до системата на местното управление и паспортите. Действията по отношение на инфраструктурата идват, когато Русия засили усилията си, включително рублизацията на икономиката, смяната на мобилните комуникации с руски мрежи и издаването на руски паспорти В отговор на последните ходове обаче ЕС обяви по-рано тази седмица, че няма да признае паспортите.
„Създаването на сухопътен мост беше заявена руска военна цел, но нека не влагаме твърде много в терминологията. Всичко е окупирана територия. Във военно отношение е логично Кремъл да иска да контролира територията на юг. Ще я покори, защото не може да я контролира политически. Това подчиняване се случва с промяната на училищните програми, въвеждането на рублата и новите политически структури и т.н. „паспортиране" и се налага с военни усилия и усилия за сигурност." заяви Матю Булег от мозъчния тръст Чатам.
Важно е, че Русия сега обявява нейният сухопътен мост за завършен, защото това означава „мисията изпълнена", каза той, визирайки скандалната реч на Джордж Буш през май 2003 г. на борда на американски самолетоносач, която трябваше да сигнализира за победа на САЩ в Ирак. Това е основен сигнал, включително факта, че Шойгу е е направил съобщението. С това се казва, че всичко върви по план.
Това е насочено и към руската общественост т.е. войната е успешна и подсказва желание от страна на Кремъл да премине към „края на периода на интензивни военни битки". Нито една армия с такъв размер и на такъв оспорван терен няма да продължи да се бие с толкова висока интензивност и неизбежно ще има преход към позиционна война.

Станете почитател на Класа