Столтенберг допусна, че Украйна може да направи териториални отстъпки в името на мира

Столтенберг допусна, че Украйна може да направи териториални отстъпки в името на мира
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.06.2022
  • Share:

Йенс Столтенберг отбеляза, че военните сили на алианса не участват в конфликта в Украйна, като подчерта, че алиансът не желае ескалация на военните действия извън тази страна.

Мирът в Украйна е възможен, единственият въпрос е какви териториални отстъпки ще струва това на Украйна, така че НАТО помага на Киев да плати най-ниската цена. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази тази позиция на пресконференция в Хелзинки в неделя, която беше излъчена от пресслужбата на алианса.

"Мирът в Украйна е възможен. Въпросът е каква ще бъде цената му. Колко територия, свобода и демокрация сме готови да платим за този мир? НАТО възнамерява да помогне на Украйна да заеме възможно най-силна позиция на масата за преговори с Русия, което трябва да сложи край на военните действия", каза той.

Столтенберг обаче отбеляза, че военните сили на НАТО не участват в конфликта в Украйна, като подчерта, че алиансът не желае ескалация на военните действия извън тази страна.

"От началото на войната винаги сме се стремили да помогнем на страна, която се бори за независимост, но се опитвахме да избегнем ескалация, доколкото е възможно, така че никога не сме навлизали на украинска територия и отказахме да създадем забранена за полети зона за украинците", каза той.

Станете почитател на Класа