Украйна: Санкциониран олигарх иска да помага на страната си във война

Украйна: Санкциониран олигарх иска да помага на страната си във война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.06.2022
  • Share:

Санкциониран от Украйна в миналото заради близките си връзки с Русия, Дмитрий Фирташ, един от най-богатите хора в Украйна, тази седмица влезе в заглавията на медиите по света, след като заяви, че е подслонил стотици украинци в химическия си завод.

„Тази война е напълно безсмислена и не може да бъде оправдана по никакъв начин, тя носи само нещастие и страдание на всички страни. Тази хуманитарна трагедия е недопустима“, заяви 57-годишният мъж в изявление, публикувано на сайта на компанията си.

Някогашен съюзник на сваления проруски украински президент Виктор Янукович, Фирташ, който в момента се намира в Австрия и се бори срещу екстрадиране в САЩ по обвинения в подкуп, има противоречиво минало.

 

Предоставяне на убежище

През юни 2021 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски подписва указ за налагане на санкции на Фирташ, включително замразяване на активите му и отнемане на лицензи на негови компании, след като го обвинява в продажба на титанови продукти на руски военни компании.

Сега обаче около 800 цивилни граждани, включително 200 работници от завода, са намерили убежище в бункерите на химическия завод „Азот“, собственост на „Груп ДФ“ (Group DF) на Фирташ, в стратегическия източен украински град Северодонецк, каза тази седмица адвокатът на магната Лани Дейвис.

През последните седмици руските войски се стремят да установят контрол над ключовия град като част от усилията си да завладеят Източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин „никога няма да излезе победител… Каквото и да се случи, Русия ще загуби“, заяви Фирташ през април в интервю за Ен Би Си.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, „Интер“ на Фирташ се присъедини към пула от няколко големи украински новинарски канала, които излъчват новини 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и подробно отразяват официалната позиция на украинските власти.

Преди инвазията „Интер“, един от най-големите украински национални телевизионни канали, бе смятан за проруски.

Фирташ настоява, че винаги е бил проукраински настроен и пред Ен Би Си казва, че „никога не е бил проруски настроен“. „Но трябва да разберете, че съм бизнесмен. И моята цел е да печеля пари. Това е моята работа“, казва той в интервюто.

 

 

 

Издирван от САЩ

Фирташ е издирван и в САЩ по обвинения в подкуп и рекет. По делото се твърди, че индийски служители са получили 18,5 млн. долара подкупи, за да си осигурят лицензи за добив на титан през 2006 г.

САЩ твърдят, че имат юрисдикция, тъй като заговорът е включвал използване на американски финансови институции, пътувания до и от САЩ и използване на базирани в САЩ комуникации – компютри, телефони и интернет.

Фирташ, който отрича обвиненията и твърди, че е жертва на клеветническа кампания, бе задържан в Австрия през март 2014 г. Той трябваше да плати гаранция в размер на 125 млн. евро – според медийни публикации рекордно висока за Австрия – и оттогава не може да напуска страната.

През 2019 г. Върховният съд на Австрия постанови, че той може да бъде екстрадиран. Фирташ обаче все още оспорва решението за екстрадицията и може да остане в Австрия, докато трае съдебното производство.

В интервю за Cи Ен Ен през май Фирташ каза, че е поискал от прокурорите да му бъде разрешено да се върне в Украйна, докато трае войната, но молбата му е била отхвърлена.

Той също така е обвиняван, че е участвал в предполагаемите усилия на Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и личен адвокат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, да се намерят компромати за Джо Байдън, преди да стане президент, но Фирташ отрича да се е срещал с Джулиани.

Роден в село в Западна Украйна, бащата на Фирташ е водолаз, а майка му – счетоводител, а за да има допълнителни доходи, семейството гледа домати.

Фирташ започва бизнес кариерата си с организиране на търговия със стоки в Украйна и Русия. През 1993 г. установява бизнес връзки с Централна Азия и организира доставки на потребителски стоки срещу природен газ. През 2004 г. основава съвместно предприятие с руския „Газпром“ за доставка на природен газ от Централна Азия за Украйна и други европейски държави.

Три години по-късно Фирташ учредява Group DF и я превръща в бизнес империя, в която работят около 100 000 души. Групата се занимава с енергетика, химическа промишленост, медии, банково дело и недвижими имоти в Украйна и други страни.

 

 

 

Станете почитател на Класа