Зеленски разреши изпращането на сили за териториална отбрана в бойни зони

Зеленски разреши изпращането на сили за териториална отбрана в бойни зони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.06.2022
  • Share:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа закон, позволяващ изпращането на военнослужещи от силите за териториална отбрана на Украйна в бойни зони, според уебсайта на украинския парламент.
Документът беше подписан от председателя на парламента Руслан Стефанчук на 6 май и внесен на президента за подписване същия ден.
За момента подразделенията на силите за териториална отбрана на Украйна изпълняват задачи единствено в рамките на своя регион или общност. Законът ще разреши тяхното разполагане в цялата страна, включително не само в настоящите зони на военни действия, но и в региони, които Киев разглежда като свои окупирани територии. Решението за разполагането ще бъде взето от главнокомандващия на украинските въоръжени сили.
Според сайта на парламента законът ще влезе в сила в деня след официалното му публикуване.
Процедурният срок, през който президентът трябва да подпише документа, обаче изтече на 7 юни. Украинските власти не дадоха обяснение за забавянето.
По-рано министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников заяви, че страната му трябва да увеличи броя на военнослужещите, пряко ангажирани във военни действия, до един милион души.
В съответствие със закона „За основите на националната съпротива", подписан миналия юли, Силите за териториална отбрана са отделен клон на войските в състава на въоръжените сили на Украйна. Към януари 2022 г. Украйна имаше 25 бригади за териториална отбрана, включващи до 100 000 души персонал. През май Зеленски освободи от длъжност командира на силите за териториална отбрана, без да даде никакво обяснение за хода.

Станете почитател на Класа