БоДжо среща ярост в селските райони заради хранителната стратегия след Брекзит

БоДжо среща ярост в селските райони заради хранителната стратегия след Брекзит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.06.2022
  • Share:

На надеждите на Борис Джонсън да оцелее като министър-председател бе нанесен сериозен удар, след като фермери и природозащитници осъдиха хранителната стратегия на неговото правителство след Брекзит като бедствие за хората в провинцията. А остават по-малко от две седмици преди ключови избори в селските райони.
В интервю за Observer, президентът на Националния съюз на фермерите, Минет Батерс, каза, че амбициозните предложения за подпомагане на фермерите да увеличат производството на храни, представени за първи път миналата година от правителствения цар на храните Хенри Димбълби, са били „обезкостени" в нов политически документ и означаваше, че фермерите няма да могат да произвеждат храна на достъпна цена.
Батерс е казала на министър-председателя в петък, че фермерите – включително тези в седалището на западната провинция Тивъртън и Хонитън, където на 23 юни ще се проведат важни вторични избори – са бесни от политиките след Брекзит. Те смятат, че ще ги направят по-бедни и ги оставят неспособни да се конкурират с чуждестранните производители.
Изборите, причинени от оставката на депутата от тори Нийл Париш за гледане на порнография на телефона си в Камарата на общините, се разглеждат като решаващи за шансовете на Борис Джонсън да остане на Даунинг стрийт, след като той претърпя жесток бунт на 148 депутати тори при вот на доверие миналата седмица.
Фермерите заявиха, че земеделската общност ще гласува масово срещу торите. Това става, защото те бяха изправени пред комбинация от загуба на доходи от субсидии и натиск да дадат приоритет на околната среда пред производството на храни, когато страната трябваше да стане по-самодостатъчна с храната.
Селски бунт в голям мащаб по време на междинните избори би задълбочил проблемите на премиера от Партигейт и кризата с цената на живота, които вече удрят подкрепата на торите.
Фермерите стават все по-разочаровани, тъй като им беше обещано, че предишните им субсидии от ЕС ще бъдат заменени изцяло след Brexit. Вместо това те постепенно се премахват, като основните плащания са намалени с 20% тази година. В допълнение, схемата, предназначена да им плати за приемането на зелени политики, като засаждане на нови дървета и жив плет и изграждане на нови езера, остава неясна и объркваща.

Станете почитател на Класа