Папа Франциск „Войната в Украйна е може би някак провокирана“

Папа Франциск „Войната в Украйна е може би някак провокирана“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2022
  • Share:

Папа Франциск каза, че „нахлуването на Москва в Украйна е може би някак си провокирано", като си припомни разговор в навечерието на войната, на който е бил предупреден, че „НАТО лае пред портите на Русия".
В интервю за йезуитското списание La Civiltà Cattolica, проведено миналия месец и публикувано във вторник, понтификът осъди „свирепостта и жестокостта на руските войски", като същевременно предупреди срещу „приказното възприемане на конфликта като добро срещу зло".
„Трябва да се отдалечим от обичайния модел на Червената шапчица, където Червената шапчица беше добра, а вълкът беше лошият. Появява се нещо глобално и елементите са много преплетени", каза той.
Франциск добави, че няколко месеца преди войната се е срещнал с държавен глава, когото не е идентифицирал, но описва като „мъдър човек, който говори малко, наистина много мъдър човек. Той ми каза, че е много притеснен за това как НАТО действа. Попитах го защо, а той ми отговори: „Лаят пред портите на Русия. Те не разбират, че руснаците са имперски и не могат да приемат чужда сила да се доближи до тях. Не виждаме цялата драма зад тази война, която може би по някакъв начин беше или провокирана, или непредотвратена"
Папата каза, че не е „про-Путин и би било опростено и погрешно да се каже такова нещо. Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след седмица. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат история на борба."
„Войната в Украйна вече беше добавена към регионалните войни, които от години взеха тежки жертви на смърт и разрушения", каза той в послание за Световния ден на бедните на Римокатолическата църква, който ще бъде отбелязан през ноември. „Тук обаче ситуацията е още по-сложна поради пряката намеса на суперсила, целяща да наложи собствената си воля в нарушение на принципа за самоопределение на народите".
Междувременно той каза пред La Civiltà Cattolica, че се надява да се срещне с руския православен патриарх Кирил, близък съюзник на Путин, който подкрепя войната в Украйна, на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември.
Кирил смъмри Франциск, след като в интервю за вестник Corriere della Sera понтификът го призова да не се превръща в „олтарното момче" на Кремъл. Кирил обвини папата, че е избрал „неправилен тон", за да предаде посланието си, като добави, че подобни забележки биха навредили на диалога между двете църкви.
Двамата трябваше да се срещнат в Йерусалим през юни, но пътуването беше отменено поради войната.

Станете почитател на Класа