Шефчович: Английските депутати да спрат законопроекта за Северна Ирландия

Шефчович: Английските депутати да спрат законопроекта за Северна Ирландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2022
  • Share:

Брюксел отправи тънко забулена заплаха към Уестминстър да отхвърли „незаконния" опит на Борис Джонсън да пренапише едностранно споразуменията след Брекзит за Северна Ирландия, като ЕС започна и нов съдебен иск срещу Обединеното кралство.
Марош Шефчович, еврокомисарят за Brexit, каза, че едно замразено дело срещу Обединеното кралство за минали нарушения на споразумението за оттегляне е било подновено и ще започнат две допълнителни процедури за други неизпълнени договорни задължения.
Обединеното кралство ще трябва да оправдае предишните си неуспехи при проверка на вноса от Великобритания в Северна Ирландия в рамките на два месеца, или да бъде изправена пред потенциално огромни глоби от Европейския съд. Ще бъдат изпратени и официални уведомителни писма във връзка с липсата на гранични постове и обмен на данни.
ЕС обаче ще се въздържа от предприемането на действия по новото законодателство, внесено в понеделник, което предлага пренаписване на протокола за Северна Ирландия в споразумението за Брекзит, докато то стане закон, процес, който може да отнеме 18 или повече месеца.
Шефчович той използва пресконференция в Брюксел, за да апелира към английските депутати да спрат правителството на Джонсън в опита му да унищожи репутацията на Обединеното кралство и да провокира търговска война.
„Сега внасяме аргумента в дебата, който съм сигурен, че ще стане в Камарата на общините и Камарата на лордовете, че има по-добър начин за решаване на тези проблеми от правните спорове с ЕС. Разбира се, ако този законопроект стане закон, тогава, разбира се, не мога да изключа нищо. Но все още не сме стигнали дотам", каза той."
Шефчович в отговор на предположенията, че Обединеното кралство може да игнорира решенията на Съда на Европейските общности срещу него, предупреди, че репутацията на Великобритания е застрашена. „Законопроектът на Обединеното кралство е изключително вреден за взаимното доверие и уважение между ЕС и Обединеното кралство. Това създава дълбока несигурност и хвърля сянката върху цялостното ни сътрудничество, а спазването на международните споразумения никога не е било по-важно."
Съгласно протокола, договорен от Джонсън през 2019 г., Северна Ирландия на практика остава в единния пазар и митническите правила на ЕС се прилагат по Ирландско море, за да се избегне граница с остров Ирландия.
Съгласно новото законодателство, внесено в понеделник, което предизвика гняв в Дъблин, правителството ще премахне проверките за фирми, продаващи стоки от Великобритания, предназначени за Северна Ирландия, а не за ЕС и предвижда създаването на „зелена лента" с по-малко проверки за продаващите стоки за Северна Ирландия и „червена лента" със съществуващи проверки за стоки, предназначени за страните от ЕС.

Станете почитател на Класа