Милионерите бягат от Русия и Украйна

Милионерите бягат от Русия и Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2022
  • Share:

Очаква се повече от 15 000 милионери да избягат от Русия тази година, след инвазията в Украйна, според анализ на миграционните данни.
Около 15% от руснаците с над 1 милион долара в готови активи се очаква да емигрират в други страни до края на 2022 г., според данни за миграцията на Henley & Partners, базирана в Лондон компания, която действа като сватовник между супербогатите и държавите, които продават гражданството си.
„Русия излива милионери. Заможните хора емигрират от Русия с постоянно нарастващ брой всяка година през последното десетилетие. Това е ранен предупредителен знак за настоящите проблеми, пред които е изправена страната. Исторически, сривовете на големите държави обикновено са били предшествани от ускоряване на емиграцията на богати хора, които често първи напускат, тъй като разполагат със средства за това", каза Андрю Амойлс, ръководител на изследванията.
Предвижда се Украйна да претърпи най-голямата загуба на лица с висока нетна стойност (HNWI) като част от населението си, като се очаква 2800 милионери (или 42% от всички HNWI в Украйна) да напуснат страната до края на годината.
Богатите по света традиционно се преместват в САЩ и Обединеното кралство, но се очаква Обединените арабски емирства да ги изпреварят като дестинация № 1 за милионери емигранти. „Обединеното кралство загуби короната си на центъра на богатството и САЩ избледняват бързо като магнит за богатите в света, като се очаква ОАЕ да го изпреварят, като привлекат най-големия нетен приток на милионери в световен мащаб през 2022 г.", казва Хенли в своя доклад, основан на систематично проследяване на тенденциите за миграция на международни частни богатства.
Очаква се около 4000 HNWI да се преместят в ОАЕ до края на годината, следвани от Австралия, която се очаква да привлече около 3500, Сингапур (2800) и Израел (2500). Голям брой милионери също се очаква да се преместят в „трите госпожици": Малта, Мавриций и Монако.
Малта момента това е един от най-бързо развиващите се пазари в света, с ръст на богатството в щатски долари от 87% между 2011 и 2021 г. Нейното гражданство чрез процес на натурализация донесе значително ново богатство на островната държава и тласък на силния растеж на Малта в множество сектори, включително финансови услуги, ИТ и недвижими имоти. Очаква се приблизително 300 милионери да се преместят в Малта през 2022 г. купувайки „златни паспорти"."
Островната държава в Индийския океан Мавриций е описвана като „магнит за богатство" поради създаването на международен финансов център, предлагащ значителни данъчни облекчения. Страната няма данък върху капиталовите печалби, няма данък върху наследството и има максимална данъчна ставка от 3% за световните компании. Мавриций сега е дом на 4800 HNWI в сравнение с 2700 преди десетилетие. Очаква се приблизително 150 милионери да се преместят в Мавриций през 2022 г., главно от Южна Африка и Европа.

Монако отдавна привлича супербогатите в света, защото не начислява данък върху доходите, данък върху капиталовите печалби и данък върху имуществото. Почти седем от всеки 10 души, живеещи в Монако, са милионери в долари.

Станете почитател на Класа