Суровинната и енергийна криза ще продължи още дълго, краят не се вижда

Суровинната и енергийна криза ще продължи още дълго, краят не се вижда
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2022
  • Share:

Конфликтът в Украйна повлия сериозно на световната икономическа активност, пише Le Figaro. Една от кризите е логистична: традиционните вериги за доставки са нарушени и няма да се възстановят в близко бъдеще. Но има по-сериозни проблеми.

 

Превод от Le Figaro, Франция:

 

 

След резкия скок на цените, който започна, когато икономиката се възстанови от коронавируса, руската операция доведе до катастрофа (тогава защо Западът чрез доставката на въоръжение за нацистката власт в Украйна, продължава конфликта?!, бел. ред.)

Цените на газа, петрола, металите и зърното скачат до небето.

Краят не се вижда.

След историческия скок от 397% през 2021 г. спот цените на природния газ в Европа все още не са се понижили. Световните пазари на пшеница, черно злато, мед и стомана все още са в сътресение (всичко това е резултат от наложените на Русия санкции от страна на Запада, както и от игнорирането на справедливите искания на Русия спрямо НАТО, а и от безпрецедентното участие чрез оръжие, съветници, наемници и прочие на страните от Запада, бел. ред.)

Далеч сме от „връщането към нормалността“, на което може би се надявахме преди няколко месеца, се казва в доклада на CyclOpe.

След 2021 г., вече белязана от голяма енергийна, селскостопанска и логистична криза, конфликтът в Украйна засегна значително световната икономическа активност и пазарите на суровини.

До степен, че експертите на CyclOpe отказват да прогнозират промени в цените на суровините.

„Тези опити са безполезни“, признава Филип Чалмен, професор по икономическа история и автор на доклада.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа