100 града в долината на По в Италия с лимитиране на водата

100 града в долината на По в Италия с лимитиране на водата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.06.2022
  • Share:

Повече от 100 града в долината на По бяха помолени да лимитират водата на фона на най-тежката суша, която засегна най-дългата река в Италия от 70 години.
Северна Италия е лишена от значителни валежи от месеци, а последиците от сушата по протежение на 650 км на река По, стават видими от началото на годината.
Проблемът се изостря от по-високите от обичайните температури и много по-малко сняг през зимата, особено в южните Алпи, което допринесе за по-ниското топене на снега, вливащ се в По.
Италианската речна обсерватория заяви, че река По страда от най-тежката си суша от седем десетилетия, добавяйки, че търсенето на вода в басейна на долината на По е голямо и предлагането „се изчерпва". Без прогноза за дъжд, кризата се е задълбочила, предупреди обсерваторията.
Италия преживява и продължителна гореща вълна, като температурите в някои райони на долината По се прогнозират да достигнат 36°C до края на седмицата.
В момента дълбочината на реката е до 2,7 метра под нулевия габарит, доста под средното за юни.
Ситуацията, която сериозно засяга селскостопанските дейности, както и търговското корабоплаване, накара Utilitalia, федерация на водните компании, да поиска нощно спиране на доставките на питейна вода в 125 града, 100 в региона на Пиемонт и 25 в провинция Бергамо в Ломбардия, с цел възстановяване на водните нива.
„Снегът в Алпите в Пиемонт и Ломбардия е напълно изтекъл", се казва в изявление на Utilitalia. „Ако това помогна за попълване на потоците на По през май, големият резервоар, който обикновено действа като буфер през летните месеци, е изчерпан. Всички измервателни станции по река По, с изключение на Пиаченца, са в условия на тежка суша, с дебит доста под средния за периода."
Езерата на север, освен езерото Гарда, също регистрират исторически ниски нива на водата за времето на годината.
Микеле Пайрото, кмет на Тронцано Верчелезе, град в Пиемонт, и член на консорциум, който разпределя вода за напояване на земеделска земя, каза: „Ситуацията е драматична, но ние я знаем от януари", добави той. „Тази зима почти нямахме дъжд, а планините, които обслужват басейните, които запълват цялата долина на По, бяха без сняг."

Станете почитател на Класа