Бизнес програмата на SPIEF отразява готовността на Русия да развива нови връзки

Бизнес програмата на SPIEF отразява готовността на Русия да развива нови връзки
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.06.2022
  • Share:

Курсът на Русия към откритост и широко международно сътрудничество ще бъде в центъра на бизнес програмата на 25-ия международен икономически форум в Санкт Петербург, който започна вчера. Участниците ще търсят нови възможности за укрепване на икономическия суверенитет на страната и за решаване на приоритетни задачи пред човечеството.
Особено символичен е юбилейният 25-ти Петербургски международен икономически форум. През годините на своето съществуване той се превърна в авторитетно международно събитие, което често се нарича Руския Давос. Но организаторът на форума в Давос, Световният икономически форум, тази година пое по пътя на "отмяната" и поради западните санкции преустанови контактите с руската страна, която участва в този форум от 1986 г. Въпреки това, Русия беше обсъждана практически на всички сесии на швейцарския форум. SPIEF, напротив, е един от най-отворените формати, с делегати от повече от 120 световни държави, включително такива не особено приятелски настроени страни като САЩ, Обединеното кралство, Франция, Италия, Германия и Холандия.
На 16 юни във форума присъства руският президент Владимир Путин. Според прессекретаря му Дмитрий Песков президентът ще се срещне с бизнесмени, за да обсъди ситуацията в автомобилната индустрия. На срещата ще присъстват и представители на руското правителство. Освен това, според Песков, Путин ще има контакти с предприемачи и инвеститори.
Традиционните междудържавни бизнес диалози на форума демонстрират нови приоритети на външноикономическото сътрудничество на страната. Диалогът Русия-Китай ще се справи с безпрецедентните предизвикателства, пред които са изправени двете страни, и техните планове за равноправно и взаимноизгодно сътрудничество. Диалогът Русия-Африка ще се съсредоточи върху продоволствената и енергийната сигурност на континента и неговите нововъзникващи центрове на глобално развитие.
Диалогът между Евразийския икономически съюз (ЕАЕС) и АСЕАН ще обсъди развитието на екологични и климатични проекти, индустриалното сътрудничество, процесите на цифровизация. Диалогът Русия - Латинска Америка ще се съсредоточи върху перспективите за сътрудничество в секторите на енергетиката, здравеопазването, фармацевтиката и високите технологии. Диалозите Русия-Турция и Русия-Египет ще разгледат широк спектър от практически въпроси, свързани със свободните ниши в търговията, индустрията, селското стопанство.
Централната тема на тазгодишния форум е „Новите възможности в един нов свят". Руският президент Владимир Путин каза в обръщението си към форума каза, че многобройните грешки на западните страни в икономическата им политика и техните нелегитимни санкции са довели до вълна от глобална инфлация, прекъсване на традиционните логистични и производствени вериги, нарастваща бедност и недостиг на храна. На практика е невъзможно решаването на тези глобални проблеми без участието на Русия. И въпреки че настоящата задача на страната е да укрепи собствения си икономически суверенитет, Русия няма да се затваря и ще продължи пътя си към откритост и широко икономическо сътрудничество. Търсенето на баланс между вътрешни и глобални проблеми е отразено в основните четири теми от бизнес програмата на форума.
„Новият икономически ред: в отговор на предизвикателствата на времето". Тази тема е посветена на въпросите на икономическото възстановяване, международното сътрудничество в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС и Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), трансформацията на световната търговия, ефективността на бизнеса в новата логистична среда, зелените алтернативи на традиционните горива, ситуацията на световните пазари на петрол и газ.
„Руската икономика: нови цели и хоризонти". Темата ще се съсредоточи върху новите предизвикателства, пред които е изправена страната: преходът от антикризисния дневен ред към засилване на дългосрочния потенциал на икономиката, инвестиционния климат в руските региони, развитието на руския финансов пазар и научноизследователския сектор и др.
„Модерни технологии за човечеството и изграждане на отговорно бъдеще". Тази тема ще обхване въпросите на международното сътрудничество в науката, цифровия суверенитет и информационната сигурност, дигитализацията на сектора здравеопазване и други.
„Инвестицията в развитието като инвестиция в хората". Темата ще разгледа културните кодове на новата реалност, развитието на човешки капитал, нови умения и модели на заетост в света след Covid.

Станете почитател на Класа