Победи на републиканците на първичните избори предизвикват тревога

Победи на републиканците на първичните избори  предизвикват тревога
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.06.2022
  • Share:

В ключови първични избори от Невада до Южна Каролина във вторник републиканските избиратели избраха кандидати, които пламенно прегърнаха тезата на Доналд Тръмп за откраднати избори, което предизвика предупреждения от демократите, че демокрацията в САЩ ще бъде заложена на изборите през ноември.
Победите на про-Тръмп кандидати в Невада подготвят почвата за сблъсъци между отричащи изборите и борещи се демократи в щат, който и двете партии смятат за критичен в междинните мандати.
В Южна Каролина гласуването за импийчмънт на Тръмп за подбуждане към въстанието на 6 януари, един републиканец загуби, докато друг оцеля в гнева на бившия президент да спечели номинацията.
В Южен Тексас, където испаноговорящите избиратели рязко се насочиха към Републиканската партия, републиканец преобърна място в Камарата на представителите, което дълго време заемаше от демократ. Загубата беше рязко предупреждение, че позицията на демократите за гласуване намалява.
Невада, люлеещ се щат, който е бил демократичен в миналите изборни цикли, ще бъде домакин на редица последователни състезания тази есен за Камарата на представителите, Сената, губернатора и щатския секретар, като демократите се стремят да защитят тесни мнозинства в Конгреса.
В Сената при 50-50 всяко състезание ще има значение. Но партията е обременена с дълбоко непопулярен президент в политическа система, подготвена за бунт срещу партията на власт. Инфлацията и войната в Украйна доведоха до повишаване на цената на храната и газа, докато безпокойството от насилието с оръжие и недостига на бебешки храни задълбочава разочарованието на избирателите.
Републиканците гледат на надпреварата в Сената на Невада като един от най-добрите си шансове да сменят демократите. Те също така усещат възможност да нахлуят в щат, доминиран от демократи, които бяха ръководени към властта от покойния лидер на мнозинството в Сената Хари Рийд. Сенаторът, който ще бъде преизбран, Катрин Кортес Масто, беше избран за негов наследник. Адам Лаксалт, бивш главен прокурор, одобрен от Тръмп, лесно спечели първичните избори на републиканците, за да се изправи срещу Кортес Масто в едно от най-ожесточените състезания в цикъла.
Джим Марчант, бивш депутат, който се е занимавал с теорията на конспирацията на QAnon и открито е прегърнал идеята за отмяна на изборите, ще бъде кандидатът на републиканците за щатски секретар и следователно висш служител на изборите в люлеещ се щат, който може да бъде от решаващо значение за определянето президентската надпревара през 2024 г.
Може би най-тревожната за демократите беше загубата в Южен Тексас. Представител на републиканския щат Майра Флорес стигна до победа, избягвайки балотажа срещу основния си опонент от демократите Дан Санчес на специални избори, за да заеме мястото, освободено от конгресмена демократ Филемон Вела.

Станете почитател на Класа