Топлинна вълна в Европа

Топлинна вълна в Европа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.06.2022
  • Share:

Франция, Испания и други западноевропейски държави се подготвяха за горещ уикенд, който счупи рекорди и предизвика загриженост за горските пожари и последиците от изменението на климата. Температурите надхвърлиха 40C в части от Франция още в петък. Времето в събота представлява връх на юнската гореща вълна, което е в съответствие с предупрежденията на учените, че подобни явления сега ще се появят по-рано от обикновено поради изменението на климата. От неделя се очаква температурите леко да се понижат, като в части от Франция и Европа се прогнозират гръмотевични бури.
Френският държавен синоптик Meteo France заяви, че температурните рекорди през юни вече са били надминати в 11 области в петък и може да достигнат до 42 градуса в някои райони.
„Болниците са с пълен капацитет, но са в крак с търсенето", каза здравният министър Брижит Бургиньон пред репортери. На учениците беше казано да останат вкъщи в районите с ниво на тревога „червено" и здравното министерство активира специална гореща линия. Червеният кръст също се организира за раздаване на прясна вода на бездомната общност в Тулуза, където се очаква температурите да се покачат до 38 градуса в събота. Междувременно феновете на рока и метъла на музикалния фестивал Hellfest в Западна Франция бяха пръскани с вода от маркучи и огромни изпарители пред сцената, още на първия ден, включващ Deftones и Offspring.
„Има повече смъртни случаи по улиците през лятото, отколкото през зимата", каза 67-годишният доброволец Хюг Джуглаър. „Това е най-ранната гореща вълна, регистрирана някога във Франция" от 1947 г. насам, каза Матийо Сорел, климатолог в Meteo France.
В Испания горски пожари изпепелиха близо 9 000 хектара земя в северозападния регион Сиера де ла Кулебра в петък, принуждавайки около 200 души да напуснат домовете си, съобщиха регионалните власти. А повече от 3000 души бяха евакуирани от тематичния парк Puy du Fou в централна Испания поради ожесточен пожар наблизо. Пожарникарите се борят с пожари в няколко други региона, включително на гори в Каталуния, където метеорологичните условия усложниха борбата.
Испанският премиер Педро Санчес похвали пожарникарите, „които рискуват живота си на първа линия" в петък, който бе и Световният ден за борба със сушата.
Няколко града в Северна Италия обявиха режим на водата, а регионът Ломбардия може да обяви извънредно положение, тъй като рекордната суша заплашва реколтата.
Обединеното кралство регистрира най-горещия си ден за годината в петък, като температурите достигнаха над 30 градуса в ранния следобед, съобщиха метеоролозите.
„В резултат на изменението на климата горещите вълни започват по-рано. Това, на което сме свидетели днес, за съжаление е предчувствие на бъдещето, ако концентрациите на парникови газове в атмосферата продължават да се покачват и тласкат глобалното затопляне към 2C над прединдустриалните нива", каза Клеър Нулис, говорител на Световната метеорологична организация в Женева.

Станете почитател на Класа