Седмицата, в която Борис Джонсън влезе във война със закона

Седмицата, в която Борис Джонсън влезе във война със закона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.06.2022
  • Share:

Първата реч на Борис Джонсън като премиер възхваляваше достойнствата на „habeas corpus и върховенството на закона". Но три години по-късно премиерът е обвинен, че се е опитал да наруши международното право два пъти за седмица – относно протокола за Северна Ирландия и тарифите за стомана. Последното доведе до оставката на неговия съветник по етика лорд Гайд.
Това беше и седмицата, в която Джонсън разтревожи мнозина в собствената си партия, както и в адвокатската професия, като предположи, че Обединеното кралство може да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека. Това беше в отговор на съдебно разпореждане в последния момент, което спря плановете му за депортиране в Руанда на търсещи убежище хора.
Критиците на Джонсън твърдят, че подходът му за промяна или нарушаване на правилата, когато те не му подхождат, е бил негова игра през цялата му политическа кариера, независимо дали чрез промяна на системата на стандартите, преразглеждане на съдебния контрол или отлагане на парламента, за да избегне контрол. Никъде това не е по-очевидно от полицейската му глоба за нарушаване на законите за блокиране за Covid, които той въведе в сила, което му спечели съмнителното отличие да бъде първият действащ министър-председател на Обединеното кралство, който лично е нарушил закона.
„Винаги казваме, че се интересуваме от поддържането на международен ред, основан на правила, но мисля, че малкото, което е ново, е неудобното, крещящо предложение около протокола за Северна Ирландия и поемането на ангажименти, които отричаме сравнително скоро след това. Джонсън се е присъединил към божественото право на народната воля, целейки всяко задържане да си проправи път като нелегитимно", каза Джил Рътър, старши сътрудник в Института за управление и Обединеното кралство в променяща се Европа.
Въпреки спадането си в проучванията на обществено мнение, Джонсън изглежда все още вярва, че е в тон с обществеността. Първите сблъсъци на Джонсън със закона дойдоха в началото на неговия премиерски пост, когато той се опита да отложи работата на парламента за пет седмици в разгара на кризата с Brexit - ход, който беше постановен за незаконен от върховния съд. С неговото лидерство се създава чувството, че Джонсън може отново да засили популисткото напрежение със закона – особено по въпроси, свързани с Европа – като част от нов наратив „народът срещу истаблишмента".
Сър Роджър Гейл, депутат от консерваторите и един от най-големите критици на премиера от неговите собствени среди, каза, че нарушаването на международното право във връзка с протокола за Северна Ирландия е особено тревожно. „Ние не нарушаваме международното право. Ако го направим, нямаме право да критикуваме други държави, когато нарушават международното право, и това, разбира се, ще включва Руската федерация, както и всеки друг. Трябва да седнем и да говорим с хората по цивилизован начин. Не можем да продължаваме да печелим политически точки над Европа. Всичко, което има, е Brexit и премиерът иска да го втрива във всеки случай, защото това е неговото единствено предложение. Трябва да продължим напред."

Станете почитател на Класа