ООН: „Маршируваме към глада“

ООН:  „Маршируваме към глада“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.06.2022
  • Share:

Десетки страни рискуват протести, бунтове и политическо насилие тази година, тъй като цените на храните се покачват по целия свят, предупреди Дейвид Бийзли, директор на Световната програма за храни на ООН (WFP). Говорейки в столицата на Етиопия, Адис Абеба, той каза: „Светът е изправен пред плашещ недостиг, който може да дестабилизира страните, които зависят от износа на пшеница от Украйна и Русия".
„Дори преди кризата в Украйна бяхме изправени пред безпрецедентна глобална продоволствена криза заради Covid и повишенията на цените на горивата. Тогава мислехме, че не може да стане по-зле, но тази война беше опустошителна" каза Бийзли.
Украйна отглежда достатъчно храна всяка година, за да нахрани 400 милиона души. Тя произвежда 42% от световното слънчогледово масло, 16% от царевицата и 9% от пшеницата. Сомалия разчита на Украйна и Русия за целия си внос на пшеница, докато Египет получава 80% от зърното си от двете страни.
WFP доставя 40% от пшеницата за своите програми за спешна продоволствена помощ от Украйна и след като оперативните разходи нараснаха със 70 милиона долара на месец, тя беше принудена да намали наполовина дажбите в няколко страни.
Позовавайки се на увеличението на цените на корабоплаването, торовете и горивото като ключови фактори – поради Covid-19, климатичната криза и войната в Украйна – Бийзли каза „Броят на хората, страдащи от хроничен глад, е нараснал от 650 милиона на 810 милиона в последните пет години, а броят на хората, изпитващи шоков глад, се е увеличил от 80 милиона на 325 милиона за същия период. Те са класифицирани като живеещи в кризисни нива на продоволствена несигурност, термин, описван като „маршируваш към глада и не знаеш откъде идва следващото ти хранене".
„Икономическите фактори, които имаме днес, са много по-лоши от тези, които видяхме преди 15 години и ако кризата не бъде овладяна, това ще доведе до глад, дестабилизация на нациите и масова миграция. Вече наблюдаваме бунтове в Шри Ланка и протести в Тунис, Пакистан и Перу, а дестабилизация се случва на места като Буркина Фасо, Мали, Чад. Това е само знак за предстоящите неща", каза Бийзли.
В дългосрочен план Бийзли призова най-богатите хора в света да отделят повече от богатството си за справяне с глобалния глад, като същевременно призова Владимир Путин да отвори Одеса.
„Изправени сме пред ада на земята, ако не реагираме незабавно. Най-доброто, което можем да направим в момента, е да прекратим тази проклета война в Русия и Украйна и да отворим пристанищата", заключи Бийзли.

Станете почитател на Класа