Молдова забрани руските новинарски програми

Молдова забрани руските новинарски програми
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.06.2022
  • Share:

Президентът на Молдова Санду подписа закон за забрана на руските новинарски програми

 

Президентът на Молдова Мая Санду подписа закон за забрана на новинарски програми от Русия, това заяви главата на Съвета по телевизия и радио Лиляна Вицу в ефира на онлайн проекта Rezoomat по интернет канала Rlive.

Тя отбеляза, че следващия петък, 24 юни, законът ще бъде публикуван в Държавен вестник, след което ще влезе в сила.

«Утвърждава се концепцията за дезинформация, което предполага много по-строги санкции. Ако се докаже, фирмите ще бъдат лишавани от лицензи за седем години. Наблюдаваме изобилие от дезинформация, като правило, в предизборния период.“, каза Вицу.

Според нея ситуацията в Украйна принуждава Кишинев да вземе строги мерки.

На 2 юни молдовският парламент прие закон за защита на информационното пространство, който забранява излъчването на новинарски и аналитични програми и военни филми от Русия.

Подобна забрана за борба с „чуждестранната пропаганда“ беше приета още през 2017 г., но през декември 2020 г. беше отменена по инициатива на Социалистическата партия.

Понастоящем в Молдова политическите или военните новини и предавания от страни, които не са ратифицирали Конвенцията за трансгранична телевизия (включително Русия), са забранени с решението на Комисията за извънредните ситуации.

Станете почитател на Класа