Американския университет върна в Австралия Свещени аборигенски предмети

Американския университет върна в Австралия Свещени аборигенски предмети
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.06.2022
  • Share:

Седем свещени предмета на местното население бяха върнати в централна Австралия от американски университет.
Делегация от мъже от племето Уарлпири от общността Юендуму, северозападно от Алис Спрингс, получи предметите, след като бяха репатрирани от Университета на Вирджиния миналата седмица.
Американският университет съхранява около 2200 артефакта на австралийските първи нации в своята колекция Kluge-Ruhe, която е най-значимата колекция от подобни предмети извън Австралия. Австралийският институт за изследване на аборигените и островитяните в пролива Торес (AIATSIS) си партнира с университета, за да върне предметите в дома им.
„Основната цел на програмата е попечителите на аборигените и островитяните в протока Торес да вземат решения относно своето културно наследство", каза главният изпълнителен директор на института Крейг Ричи.
„Ние се стремим да повлияем върху развитието на промените в практиките, политиката и насоките за институционално репатриране, както и да насърчаваме връзките между институциите за събиране в чужбина и предаване на коренните общности в тази страна".
Частна церемония за отбелязване на връщането на предметите ще се проведе, след като те пристигнат в общността Юендурму.
„Всички предмети в чужбина, които принадлежат на Уарлпири трябва да се върнат в нашата страна, откъдето произхождат. Радваме се, че тези предмети се връщат в Австралия от Америка, но имаме нужда от повече помощ, за да се върне целият ни материал", казаха мъжете от племето Джефри Джагамара Матюс, Уилямс Японангка и Уорън Пурнпаярду.
През 2019 г. Музеят на Манчестър върна свещени артефакти на народите Уака Вака, Гангалида и Гарава като част от проект за репатриране, ръководен от AIATSIS.

Станете почитател на Класа